Leedu keskpank väljastab maailma esimese riikliku digimündi (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu Pank annab välja digimündi
Leedu Pank annab välja digimündi Foto: Leedu Pank

Leedu Pank otsustas vabariigi sajanda sünnipäeva puhul teha ajalugu ja välja anda mitte tavapärase vaid digitaalse kollektsionääridele mõeldud juubelimündi.

Leedu Panga nõukogu liikme Marius Jurgilase sõnul on see ideaalne viis näitamaks maailmale Leedut kui progressiivset ja innovatsiooni soodustavat riiki.

Panga teatel luuakse münt blockchaini või mõne muu sarnase tehnoloogia abil. Valikute tegemiseks korraldatakse mais häkaton. Pärast seda langetatakse lõplik otsus mündi nimiväärtuse, hinna,  väljaandmise kuupäeva ja levitamise viisi üle.

Jurgilas on veendunud, et pärast kõigi raskuste ületaist suudetakse digimünt välja anda veel enne aasta lõppu. Seda näeb ette ka Leedu Panga selle aasta tegevusplaan.

Teada on, et tegemist ei ole käibemündiga, kuid seda saab nominaalväärtuse eest keskpangale tagastada.

Leedus avati jaanuari lõpus tehnoloogiakeskuse Blockchain Centre of Vilnius, mille nõukogu liikmeks on ka Eesti poliitik Taavi Rõivas. Eesti Pank andis oma riigi juubeli puhul välja erikujundusega kaheeurose käibemündi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles