5 võimalust vana USB-mälupulga kasutamiseks

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USB-mälupulk pole muutunud kasutuks iganenud riistvaraks.
USB-mälupulk pole muutunud kasutuks iganenud riistvaraks. Foto: shutterstock.com

Viimastel aastatel üha hoogustuva pilveteenuste pakkumisega on hüppeliselt kasvanud lauasahtlis tolmukoguvate mälupulkade arv. Seda enam, et mingil ajahetkel jagati neid ülima heldusega nagu digitaalseid visiitkaarte vms. Ometi pole need kunagi täiesti asendamatud mälukandjad sellist saatust ära teeninud ning digitark inimene leiab neile ka tänapäeval väärika rakenduse. Allpool vaatame mõningaid võimalusi mälupulkadele uus elu anda, kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalis Digitark.

Mälupulk täiendavaks arhiiviks

Kindlasti on igal kasutajal arvutis mingi kogus fotosid või faile, mille kadumine suurt meelehärmi valmistaks. Digitargem kasutaja on need failid juba kopeerinud kas pilve või näiteks DVD peale. Veelgi digitargem inimene aga teeb nendest veel ühe varukoopia. Sest varukoopiaid pole kunagi liiga palju ning kriitilises olukorras on hea sahtlipõhjast võidukalt vana mälupulk vajalike failidega välja võluda.

Samas aga pole hea mõte kopeerida sellisele mälupulgale konfidentsiaalset infot, mis ei tohi võõraste silmade alla sattuda. Vähemalt mitte krüpteerimata kujul. Hea oleks selline mälupulk varustada ka mingit sorti lipikuga, mis annaks aimu pulga n-ö sisust.

Linux-arvuti opsüsteem

Paljud Linuxi operatsioonisüsteemi versioonidest on piisavalt väikesed, et edukalt mälupulgale mahtuda. Lisaks on nende eeliseks, et neid saab sellelt samalt mälupulgalt ka käivitada. Lisaks operatsioonisüsteemile mahub keskmisele mälupulgale ka ohtralt tööfaile. Selline lahendus võimaldab muuta iga ettesattuva USB-ühendusega arvuti sinu isiklikuks arvutiks, mille sätted vastavad täpselt sinu vajadustele.

Säästa arvutis ruumi

Kui mõte eraldi opsüsteemist tundub liialdusena, siis saab mälupulgalt kasutada erinevaid Windowsi-keskkonda sobivaid rakendusi. Selleks on loodud suur hulk spetsiaalselt väliselt mäluseadmelt (nagu mälupulk seda on) käivituvaid rakenduste miniversioone, mis võtavad vähem mälumahtu, kuid millel on põhirakendusele iseloomulikud funktsioonid.

Mälupulga pealt saab isegi rakendusi käivitada.
Mälupulga pealt saab isegi rakendusi käivitada. Foto: shutterstock.com

Selliseid rakendusi kasutades saab säästa oma arvuti kõvaketast risustamisest, lisaks saab neid rakendusi kasutada ka teistes arvutites, kus need puuduvad. Mälupulgalt käivituvaid rakendusi leiab suuremal hulgal veebilehtedelt Portable Freeware ja Portable Apps.

Millised on ülejäänud kaks võimalust vana mälupulga kasutamiseks, loe juba lähemalt tehnoloogiaportaalist Digitark.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles