Euroopa rahakogumiskeskkondadele terendab vägi ja võim

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

Euroopa Liit plaanib lätlasest voliniku Valdis Dombrovskise eestvedamisel välja anda eristaatust ühisrahastusplatvormidele ning muuta need kogu liidus kõigile rahakogujatele samadel tingimustel kasutatavaks.

Euroopa Komisjoni kavandatud määrus annab platvormidele võimaluse taotleda ühtsetel õigusnormidel põhinevat ELi märgist ehk passi. Tänu sellele saavad nad hakata oma teenuseid pakkuma kogu ELis. Ehk siis: ühes riigis tegevusloa saanud platvorm võiks tegutseda kogu ELis.

Ühisrahastamisplatvormidel tegutsevaid investoreid hakkavad aga kaitsma selged õigusnormid info avaldamise, juhtimise ja riskihalduse kohta ning ühetaoline lähenemisviis järelevalvele.

«ELi ühisrahastamismärgis aitaks ühisrahastamisplatvormidel tegevust Euroopas laiendada. See viib kogu ELis kokku investorid ja ettevõtjad ning pakub ettevõtjatele rohkem võimalusi oma äriideid laiemale rahastajate ringile tutvustada,» selgitas Euroopa Komisjoni finantsteenuste volinik Valdis Dombrovskis.

Praegu on paljudel ühirahastusplatvormidel keeruline laiendada tegevust teistesse ELi riikidesse. Üheks suuremaks takistuseks on see, et ELis ei ole ühiseid õigusnorme ja platvormide pidajad peavad arvestama igas riigis erievate nõuetega. Seetõttu on nõuete täitmise ja tegevuskulud oluliselt suuremad ning ühisrahastamisplatvormidel on raske oma tegevust piiriüleselt laiendada.

Tänu eilsele ettepanekule saavad sellised platvormid lihtsamalt kogu ELis oma teenuseid pakkuda ning paraneb ka rahastamist vajavate ettevõtjate juurdepääs sellele uudsele rahastamisvormile.

Hetkel pole selge, milline staatus saab olema EL-ist lahkuva Suurbritannia platvormidel, London on kogu maailma üheks peamiseks fintech-keskuseks. Hetkel on Suurbritannia keskkonnas Seedrs raha kogumas näiteks Eesti idufirma Investly.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles