Galerii: Kas see on tõesti tulevik? Kõige põnevamad ideeautod Genfi autonäituselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aston Martin Lagonda Vision Concept.
Aston Martin Lagonda Vision Concept. Foto: Esta Tatrik

Maailma parim autonäitus Genfis annab suuna terveks aastaks ette. Kuid ideeautosid esitledes vaadatakse kaugemalegi tulevikku. Vaatame siis meiegi!

Teel olevikust tulevikku kohtab väga palju elektrit ja muidugi väga palju SUV-e. Ja robotautosid. Elektriline robotauto näib praegu olevat tootjate suur unistus. Genfi eredalt valgustatud näitusehallis kõndides kerkis silme ette hoopis pilt öisest maanteest. Manage see silme ette – valitseb pimedus ja vaikus. Pimedus sellepärast, et robotauto ei vaja «nägemiseks» tulesid, talle näitavad teed andurid ja muu (taristu)tehnoloogia. Vaikus seetõttu, et mis häält peale rehvimüra see elektriauto ikka nii väga teeb. Aeg-ajalt vähendab üksteise sabas sõitev kolonn järsult kiirust, et infrapunaandurite märgatud hiireke üle tee lasta.

See on üsna hirmutav perspektiiv kõigile, kes veel autoga sõita armastavad. Nii mõnestki ideeautost on rool välja visatud, ekraanid küünitavad oma servad ustele, ekraane on kõikjal! Ulmelised, lakoonilised sõitjateruumid, pigem esteetilised ulmekapslid kui liikumisvahendid. Genfi näituse ideeautode esteetika meenutas mulle üha rohkem sience fiction'i isaks peetava Hugo Gernsbacki loodud ideaalmaailmu, kus elurõõmust joobnud inimesed hõljuvad propellerautodes maa ja kosmose vahel. Täiuslik tulevik, mis kunagi ei saabunud.

Elektrit on üha rohkem luksusautode klassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles