Kuidas leida üles kadunud Android telefon?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoni kaotamisega kaasneb tänapäeva hulk turvariske.
Telefoni kaotamisega kaasneb tänapäeva hulk turvariske. Foto: shutterstock.com

Nutitelefonid on osaks paljude inimeste igapäevaelust ning lisaks suurele hulgale raisatud ajale, aitavad need meil siiski ka mitmeid asju mugavalt ja käigu pealt ära teha. Selle  universaalsusega kaasneb aga fakt, et telefonides sisaldub väga palju olulisi andmeid ja infot, mille taastamine seadme kadumisel võib väga raskeks või suisa võimatuks osutuda. Muidugi on nutitelefonid ka suhteliselt kallid, nii et kaotatud aparaadi asemele uue soetamine võib eelarvesse märgatava augu tekitada, kirjutab Mart Laanemägi tehnoloogiaportaalis Digitark.

Loomulikult on enamikel kasutajatel nutitelefon suurema osa ajast käepärast ja silma all, kuid küllap oleme kõik vähemalt korra ehmatanud ja hirmuga mõelnud: „ Appi, mu telefon on kadunud“. Reeglina möödub see mõte küll hetke pärast ning nutiseade ilmutab enda diivanipatjade vahelt või kapiservalt, kuid välistatud ei ole ka hullemad variandid. Vahel kipuvad ka lapsed oma nutiseadmeid kusagile unustama ning paraku leidub ka pikanäpumehi, kes võõraid seadmeid himustavad. Seega vaatamegi, millised on võimalused kadunud telefoni leidmiseks.

Esimene ja kõige lihtsam ning levinum viis on muidugi helistamine. Kui aparaat on lähedal, siis on nii selle leidmine küllaltki lihtne. Kui sellest aga kasu ei ole ning tuttavat helinat kusagilt ei kostu, saab appi võtta Google poolt Android seadmetesse lisatud vastava võimaluse.

Oluline on teada, et Android telefone saab Google'i abil leida vaid sellisel juhul, kui funktsionaalsus on aktiveeritud enne telefoni kadumist.

Millised funktsioonid tuleks aktiveerida?

  • Veendu, et seadistatud on Google konto.
  • Leia telefoni seadete menüüst jaotus Turvalisus (security) ning sealt omaokrda Seadme administraatorid (Device Administration).
  • Aktiveeri funktsoon Find My Device.
  • Kontrolli, et sisse on lülitatud asukohaseadete all olev määrang “Kõrge täpsus”.
  • Leia Google seaded ning veendu, et menüüs “Teenused” all olevas jaotuses “Asukoht” on sisse lülitatud “Asukoha teenused” ja “Google asukohaajalugu”.

Nüüd on telefoni poolt kõik vajalik tehtud.

Google konto seadistamine – Leidke oma telefon.
Google konto seadistamine – Leidke oma telefon. Foto: Mart Laanemägi

Mida teha kui seade on kadunud

Kui juhtunud on halvim ja seadet enam kuskilt ei leia, siis:

  • ava arvutis veebilehitseja ning logi sisse Google.ee lehele (kasutada tuleb sama kontot, mis oli aktiveeritud telefonis),
  • leia Google'i rakenduste alt jaotus "Leidke oma telefon" (Find My Device).

​Nüüd kuvatakse kasutajale tema seadmete nimekiri ning edasi saab valida erinevate võimaluse vahel. Kuna kadumise puhul huvitab seadme omanikku eelkõige selle asukoht, on kohe esile toodud valik nimega “Leia asukoht”.

Klikkides valikul “Leia asukoht”, tuvastatakse seadme asukoht ning näidatakse seda ka kaardil. Juhul kui telefon on välja lülitatud, kuvatakse kaardil viimane salvestatud punkt ning salvestamise kuupäev ja kellaaeg.

Lisaks asukoha kaardil näitamisele pakub Google kasutajale veel erinevaid tegevusvariante:

  • telefon lukustada ning selle ekraanile saata vastav teade – näiteks “palun tagastage telefon … aadressile”;
  • telefonist välja logida. Nii on vähemalt tagatud, et Google’iga seotud andmed on seadmest eemaldatud. Paraku kaob sellega ka igasugune võimalus kaugelt seadmega edasisi toiminguid teha;
  • kogu seadme sisu kustutamine. See kustutab telefonist kõik andmed ja info, isegi selle, mis ei ole seotud Google kontoga;
  • panna telefon helisema.
Arvutist saada tekst telefoni ekraanile.
Arvutist saada tekst telefoni ekraanile. Foto: Mart Laanemägi

Loodetavasti eelpool kirjeldatud funktsionaalsust enamikel kasutajatel kunagi vaja ei lähe, kuid on siiski hea, kui selline võimlaus on olemas ning vajadusel appi tuleb.

Milliseid alternatiive lisaks Google'ile võiks kasutada oma seadme leidmiseks, loe juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles