Taxifyga saab nüüd Aafrikas tellida tuk-tukke

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taxify uute teenuste käivitamine Ida-Aafrikas
Taxify uute teenuste käivitamine Ida-Aafrikas Foto: Taxify

Eesti päritolu sõiduvahendusäpp Taxify hakkas oma Ida-Aafrika turgudel Ugandas ja Keenias pakkuma mootorratta ning Tansaanias  tuk-tuki tellimise võimalust.

Kampalas ja Nairobis populaarsete mootorrataste kohalik nimetus on boda boda, Dar es Salaamis ringi sõitvad tuk-tukid aga kannavad kohalike suus nime bajaji. Taxify on esimene globaalne transpordivahendaja, mis on lisanud Aafrikas oma valikusse kohalike seas ülipopulaarsed ja ummikutes hakkama saamiseks vajalikud sõiduvahendid.

«Ainuüksi Nairobis on täna sadu tuhandeid boda-juhte, kelle jaoks see töö on elulise tähtsusega. Samuti sõltuvad nende soodsast teenusest reisijad, kes igapäevaselt kesklinna ja äärelinna vahel liiguvad. Täna on aga tegu väga algelise teenusega, seda nii valdkonna ülevaate kui turvalisuse mõttes. Taxify saab oma kogemusega toetada valdkonna arengut ja muuta teenust nii juhtide kui reisijate jaoks turvalisemaks,» ütles Taxify tegevjuht ja asutaja Markus Villig.

Boda-juhid tegutsevad täna sageli illegaalselt, eirates neile seatud reegleid ning riskides nii enda kui kaasliiklejate eludega. Taxify kavatseb juhikoolituste ja karmide turvanõuetega muuta mootorrattal liiklemist reisijate jaoks turvalisemaks.

«Meie lisandumine turule tähendab, et olemasolevasse valdkonda tekib küps tegija, kes aitab seal korda luua. Seepärast teeme ka tihedat koostööd kohalike võimudega. Taxify andmete põhjal tekib linnade liiklustihedusest ja liiklemismustritest väga hea ülevaade, see võimaldab meil aga ka liiklusturvalisuse kasvule kaasa aidata,» rääkis Villig.

Nairobis on Taxify sõidualustustasu 30 Keenia šillingit (ligikaudu 24 eurosenti), kilomeetrihind aga 15 šillingit (12 eurosenti). Juhtidele rakendub turu keskmisest madalam vahendustasu, mis tähendab nende jaoks paremat teenistust.

Taxify loodab, et teenib uute sõidukikategooriate lisandumise teel Aafrikas miljonitelt uutelt sõitudelt.

Taxify tegutseb hetkel 20 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles