Britid ahmivad õhku: neile hakkab pärast Brexitit passe tootma Gemalto (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti passid muutuvad taas siniseks (vasakul)
Briti passid muutuvad taas siniseks (vasakul) Foto: PA/PA Wire/PA Images

Suurbritannia on välja valinud ettevõtte, kes hakkab neile pärast Euroopa Liidust lahkumist tootma passe – selleks saab Eesti võimudega ID-kaardi kriisi pärast vägikaigast vedav Prantsusmaa ettevõte Gemalto.

Ent Gemalto võit pole alanud roosiliselt ka kaugel Suurbritannias. Nimelt on vastakaid arvamusi ja lauskriitikat tekitanud nii selle tootja päritolu kui uute passide uus värv: selleks saab praeguse tumepunase asemel vana hea tumesinine, kirjutab Financial Times.

Pariisi ettevõte Gemalto tunnistati seejuures võitjaks Suurbritannia enda firma  De La Rue ees, kes toodab riigile passe praegu. Seejuures on senise kümneaastase lepingu rahaliseks mahuks 490 miljonit naela.

«Uskumatu iroonia,»  kõlas Brexiti vastase ühenduse Best for Britain juht Eloise Todd’i emotsioon sellisele otsusele. Sümblooselt «täiesti valeks« ja «kõige vähem sobivamaks» nimetas hanke tulemust ka Brexiti pooldajast rahvasaadik europarlamendis Bill Cash.

Hanke nõuete kohaselt ei pea Gemalto hakkama passe tootma Suurbritannias. Uus leping hakkab kehtima 2019. aastal. Sel ajal peaks UK eelduslikult EL-ist ka lahkuma.

De La Rue aktsiad langesid teisipäeval 14 protsenti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles