Uus trend: kõigi töötajate arvutid lülitatakse tööpäeva lõppedes lihtsalt välja (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ületöötamise tagajärjed
Ületöötamise tagajärjed Foto: David Ellis/picture alliance / moodboard

Maailmas on hakanud levima trend, kus tööandjad lülitavad tööpäeva lõppedes kohustuslikult kõik kontoris olevad arvutid välja, et inimesed sundkorras puhkama läheksid.

BBC andmeil teatas viimati näiteks Lõuna-Korea pealinna Souli linnavalitsus, et sunnib oma töötajaid kontorist õigel ajal lahkuma – kõik arvutid lülitatakse välja, tõsi küll, alles kell 20 ja ainult reedeti.  Põhjus: lõpetada ületunnitöö tegemise kultuur.

Eeltoodu märkusena: Lõuna-Koreas ongi maailma kõige pikemad tööpäevad – ametnikud teevad seal tööd 2739 tundi aastas ehk ligi tuhat tundi enam kui teistes arenenud riikides. Maksimaalselt on seal praegu lubatud tööd teha 68 tundi nädalas, kuid hiljuti vastu võetud seadus kahandab selle 52 tunnile.

Kolm kuud kestev prooviperiood on jagatud kolme tsüklisse. Esmalt lülitatakse kõik arvutid välja 30. märtsil kell 20. Teine faas algab aprillis, mil kahel reedel pannakse arvutid kinni «juba» kell 19.30. Alates maist tõmmatakse juhe arvuteil seinast välja juba igal reedel ja kellaajaks on siis 19.00.

Linnavõimud lubavad eriolukordades muidugi ka inimestel kauem tööd teha.

Kummalisel kombel on 67,1 protsenti Souli linnavalitsuse töötajatest palunud, et nad programmist eemale jäetaks.

Lõuna-Korea merenaabri Jaapani töötajaskonnal on ületöötamisest tingitud surmade probleem kasvanud nii suureks, et see on saanud lausa omaette sõna – «karoshi». Seega on Jaapanis proovitud luua korda, kus vähemalt iga kuu viimasel reedel lahkuksid inimesed töölt hiljemalt kell 15.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles