Facebooki skandaalis selgus veel üks häiriv asjaolu (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo
Facebooki logo Foto: RT/imago/Rene Traut
  • Kas teadsite, et Facebook salvestab teie kõnede ja sõnumite logi?

Andmeskandaali all ägavat Facebooki on tabab üks ebameeldiv uudis teise järel – nüüd on kogu maailma jaoks üllatuslikult selgunud, et Facebook on n-ö süütute andmete kõrval salvestanud ka suure osa oma kasutajate kõnede ajalugu.

Nimelt on kasutajad hakanud Cambridge Analytica skandaali tulemil pöörama rohkem tähelepanu sellele, mis andmed nad sotsiaalvõrgustikega jagavad. Selgunud on, et väga suur osa Facebooki kasutajatest on enda teadmata jaganud selle rakendusega oma sissetulevate ja väljaminevate kõnede ajaloo ning SMSid.

The Guardiani andmeil tuli see asjaolu välja #deletefacebook kampaaniast mõjutatute puhul, kes asusid oma kontot kustutama ja kellele Facebook pakkus selle protsessi viimase sammuna laadida alla koopia oma Facebooki andmebaasidesse salvestatud andmetega.

Selgunud on, et vähemalt osa kasutajate puhul sisaldab see tohutu andmebaas ka kõigi kõnede metaandmeid – sealhulgas kõnede aega ja pikkust. Lisaks aadressiraamatu kontaktide andmeid, kalendreid, sõprade sünnipäevi jne.

Facebooki pressiesindaja tegi uue info valguses avalduse, milles teatas, et kasutajad jagavad need andmed Facebookiga siis, kui nad oma mobiilides esimest korda Facebooki või Messengeri rakendusse sisse logivad. Ta nimetas sellist andmete jagamist «laialt levinud praktikaks».

«Kontaktide laadimine on vabatahtlik. Inimestelt küsitakse selgesõnaliselt, kas nad soovivad anda loa oma telefonikontaktide laadimiseks – seda selgitatakse kohe siis, kui äpp esimest korda käivitada. Inimesed saavad kustutada varem laaditud informatsiooni igal ajahetkel ning nad leiavad kogu nende kohta käiva informatsiooni oma konto alt ning aktiivsuslogi juurest lingi «Download Your Information» alt,» selgitas pressiesindaja.

Kontaktide andmete jagamist saab seega lõpetada Messengeri sätete alt.

Kokkuvõttes ilmneb, et Donald Trumpi kampaaniameistrite kätte võisid Cambridge Analytica vahendusel sattuda ka 50 miljoni inimese kontaktide, kõnede ja sõnumite info – ning see kõik ei ole enam süütu anonüümne andmestik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles