ERR ei kaotagi telepildilt geoblokeeringut (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV programmi ei saa Euroopas täismahus vaadata
ETV programmi ei saa Euroopas täismahus vaadata Foto: Kuvatõmmis

Kogu Euroopa Liidus kaob alates 1. aprillist internetis ja mobiilis vaadatavatelt telesaadetelt, filmidelt ja sarjadelt geoblokeering, selle õiguse jätab kasutamata aga Eesti Rahvusringhääling, kes oma teleprogrammide vaatajatele teenuse kaasaskantavust pakkuma ei hakka.

Euroopas kehtima hakkava uue reegli kohaselt peab Euroopa Liidus ringi liikudes olema võimalik tarbida internetis ja mobiilis täismahus kõiki telekanaleid, filme, e-raamatuid ja mänge nendes teenustes, mille kasutajad on tellinud oma koduriigis.

Eestis pakuvad selliseid tasulisi teleteenuseid näiteks Elisa ja Telia.

Telia Eesti meelelahutuse ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton kinnitas Postimehele, et kõik Telia minuTV kliendid saavad edaspidi kasutada sarnaselt Eestiga ka teistes Euroopa Liidu riikides.

Elisa läheb oma Elamuse teenusega veelgi kaugemale ning üle õhu teenuse kasutajatel võimalik reisile kaasa võtta ka oma digiboks. «Kui see näiteks ühendada hotellis teleriga ja lülitada boks wifi abil internetti, saab vaadata telerit nii nagu kodus – jälgida telekanalite saateid otse või vaadata ajas järele,» sõnas Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu.

Kuid tasuliste teenuste kõrval on teada-tuntud ka saadete tasuta veebis vaatamise võimalused, näiteks pakub oma programme Eesti Rahvusringhääling vaatamiseks nii aadressil otse.err.ee kui mobiilirakendustes. ETV enda saateid saab nende kaudu vaadata kogu maailmas, kogu muu sisu on aga blokeeringu all.

Selgub, et ERR selles osas muudatusi teha ei plaani, kuna see eeldaks, et kasutajatele tuleks hakata looma kontosid ja seda funktsionaalust ERR ei paku. Euroopa Komisjoni määrus sellist loobumise võimalust tasuta teenuse pakkujatele tõesti ka võimaldab.

ERRi õigusosakonna juhataja Liina Urboja selgitas, et kõik seni avalikkusele tasuta online-teenuseid pakkuvad teenuse osutajad, nende hulgas ka ERR, võivad otsustada, kas luua kulukas tarbija identifitseerimise süsteem ja pakkuda IP-aadressi kaudu tuvastatavatele ja sisseloginud kasutajatele edaspidi seda võimalust või mitte.

«Määruse jõustumine ei tähenda seda, et automaatselt kaotatakse senine geoblokeering,» lisas ta. «Väljaspool võrgusisuteenuseid jääb see ikka alles kõigi võrgusisuteenuste osas, mille suhtes teenuse osutaja ei nõua tasu ja sisselogimist. Seega geoblokeering ERRi programmidele, sealhulgas otse- ja järelevaatamine internetis, jääb alles ka pärast määruse jõustumist.»

Kokkuvõttes: need kes soovivad ETV, ETV2 ja ETV+ programme mujal Euroopas täismahus vaadata, peavad liituma mõne tasulise teenusega – näiteks Elisa Elamuse või Telia minuTVga. ERR ise oma programme täismahus Euroopas ei näita, kuigi vastav õigus tal 1. aprillist tekib. Põhjus: pole loodud veebikasutajate tuvastamise süsteemi.

Euroopa Komisjonist öeldi samuti Postimehele, et rahvusringhäälingud võivad, aga ei ole sunnitud, vanaviisi jätkata: neil on ka võimalus e-teenuste kaasaskantavust soovi korral pakkuda. Belgia Rahvusringhääling näiteks juba alustas selle võimalusega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles