USA immigratsiooni ametnikud kasutavad Facebooki andmeid inimeste leidmiseks (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ICE ametnikud viimas läbi vahistamist.
ICE ametnikud viimas läbi vahistamist. Foto: HANDOUT/REUTERS

USA väljaanne The Intercept on väidetavalt saanud enda valdusesse dokumendid ja e-kirjad, mis kinnitavad, et USA immigratsiooni- ja tolliamet (ICE) kasutab Facebookilt saadud andmeid inimeste jälitamiseks ja kahtlusaluste püüdmiseks.

2017. aasta märtsis õnnestus kahtlusalust jälitavatel ICE agentidel saada enda valdusesse sihtmärgi Facebooki logi, milles olid sisselogimise ajad ja nendega kaasnevad IP-aadressid. Samuti said nad teada tema telefoni numbri, kirjutab The Intercept.

Facebooki sõnul jagasid nad võimudega oma andmeid selle pärast, et ICE jälitas ohtliku pedofiili. Ühtegi immigratsiooni puudutavad seadust nende (ja ICE) sõnul ei rikutud. Mingit salajast informatsiooni jagamist sotsiaalmeedia platvormi esindajate sõnul agentuuriga ei toimu.

ICE enda esindaja ei soostunud Facebooki teemat kommenteerima, kuid tema sõnul võivad nende uurijad kasutada oma töös aktiivselt sotsiaalmeedias leiduvat infot. Samuti võivad nad kohtu orderiga nõuda ettevõtetelt kahtlusaluseid puudutavat informatsiooni.

Perioodil 2017. aasta jaanuar kuni juuni sai Facebook võimudelt 32 716 infopäringut 52 280 kasutaja kohta, selgub Facebooki võimude alase koostöö andmeraportist. Facebook nõustus jagama andmeid 85 protsendil juhtidest. 57 protsendil juhtudest ei tohtinud nad kasutajaid sellest teavitada. 

Facebook sattus hiljuti suurde andmeskandaali, mis kogub üha hoogu. Just selle pärast on hakatud ka üha enam küsima, kellel ja miks on ligipääs erinevate Facebooki kasutajate andmetele. Möödunud nädalal tuli kogu maailmale üllatusena ka tõsiasi, et Facebook on salvestanud suure osa oma kasutajate kõnede ajalugu.

Suurbritannia andmeanalüüsi firma Cambridge Analytica, mille asutasid USA presidendi Donald Trumpi endine abi Steve Bannon ja konservatiivne vabariiklane Robert Mercer, käsutusse sattusid 2015. aastal enam kui 50 miljoni Facebooki kasutaja isiklikud andmed ilma nende teadmise ja loata ja need võeti kasutusele Trumpi kampaania loomises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles