Häkkerid hoiavad USA linna pantvangis

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lunavara
Lunavara Foto: SCANPIX

Möödunud neljapäeval levis kulutulena läbi Atlana linnavalitsuse arvutisüsteemide lunavara, mis hoiab isegi kuus päeva hiljem suurt osa linna funktsioonidest luku taga.

Tänase seisuga puudub linnaametnikel endiselt internetiühendus ja ligipääs oma e-kirjadele. Kohalikud elanikud ei saa maksta elektriarveid ja Atlanta rahvusvahelises lennujaamas puudub Wi-Fi ühendus. Peaaegu kõik linna hallatavad asutused, sealhulgas kohalik vangla, töötavad hetkel pastaka ja paberi peal. Kohalik munitsipaalkohus ei pääse ligi oma toimikutele.

Lunavarast vabanemiseks tuleb maksta 51 000 dollarit bitcoinis.

«See on midagi enamat, kui lunavara rünnak. See on rünnak meie valitsuse vastu,» ütles Atlanta linnapea Keisha Lance Bottoms teisipäeval toimunud pressikonverentsil. «Meil on tegemist küber-pantvangikriisiga,» toonitas linnapea.

Kohalikel elanikel palutakse linnavõimude poolt hoida silm peal ka oma pangakontodel ja muuta oma internetis liiklemine nii turvaliseks, kui võimalik. Samuti palutakse eemaldada sotsiaalmeediast võimalikult palju isiklikku informatsiooni.

Hetkel ei ole veel selge, kas ja millal plaanib Atlanta lunaraha nõudele järgi anda, et ligipääs oma süsteemidele tagasi saada. Iga lunavara lõksus veedetud päev läheb linnale maksma väga suuri rahasummasid. Atlanta ametnike sõnul on neil tänu spetsialistide abile häkkeri isikik teada, kuid keeldusid rohkem täpsustamast.

Lunavara on teatud tüüpi pahavara, mis nakatab arvuteid ja võrke ning lõikab ära kasutajate ligipääsu. Lunavarast lahti saamiseks tuleb selle loojale aga maksta. Pahavara levik algab sageli nakatunud lingiga phishing e-kirjade avamisest, mis võivad esmapilgul jätta täiesti asjaliku (näiteks ametialase) kirja mulje.

Küberturvalisus on muutumas valitsustele ja linnadele üha tõsisemaks probleemiks. Mida «targemaks» linnad muutuvad, seda rohkem hõlmavad nad endas võrkude ja asjade internetiga ühendatud süsteeme nagu tänavavalgustus, liikluskontroll, kanalisatsioon, veevärk jne.

Allikas: Futurism

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles