Microsoft sai patendi roppuste tsensorile

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roppuste tsensorit saaks kasutada näiteks telesaadete puhul.
Roppuste tsensorit saaks kasutada näiteks telesaadete puhul. Foto: Caro / Scanpix

Tarkvaragigant Microsoft sai patendi automaattsensorile, mis eemaldab helist kõik ebatsensuursed sõnad ning asendab need sobivamatega.



Leiutist võidaks kasutada filtrina näiteks tele- või raadiootsesaadete puhul, kust on väga keeruline ebatsensuursusi käigult kustutada või neid kuuldamatuks muuta. Sama tsensorit saab kasutada ka näiteks arvutimängude ja muusikatekstide tsenseerimiseks, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Physorgi.

Microsofti automaattsensor ei asenda roppusi lihtsalt piiksudega, vaid püüab leida sobivamaid asendussõnu, mis jõuavad kuulajani kõneleja enda hääletooniga.

Programm kombineerib sõna kokku kõneleja varasemas vestluses kasutatud häälikutest ja silpidest. Kui see pole võimalik, siis muudab programm sõna lihtsalt kuuldamatuks.

Tele- ja raadio otseülekannete puhul kasutatakse tihti väikest viivitust, mille jooksul inimtsensorid hindavad, kas sisus leidub sobimatuid väljendeid. Kui sisus leidub roppusi, vandesõnu või seksuaalse alatooniga juttu, siis hoolitsevad tsensorid selle eest, et publik neid ei kuuleks.

Vahel on aga inimene tsensorina suhteliselt võimatus olukorras: kui korraga räägib mitu isikut, siis ei suuda inimene mingil juhul kõiki roppusi tekstist välja noppida. Just selliste olukordade jaoks Microsofti automaattsensor ongi mõeldud.

Kriitikud on juba õnnitlenud Microsofti, et firma tsensorprogramm viib välja selleni, et roppuste ja vandesõnade kasutajad peavad suhtuma oma keelekasutusse palju loomingulisemalt, et programmi ära petta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles