WannaCry ärkas surnust ja ründas Boeingut

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii käib lennuki 787 Aft kokkupanek North Charlestoni tehases
Nii käib lennuki 787 Aft kokkupanek North Charlestoni tehases Foto: RANDALL HILL/REUTERS/SCANPIX

Maailma ajaloo laastavaim küberpahavara WannaCry ilmutas pärast aastast vaikelu taas elumärke ning tabas eile USA lennukitootja Boeingu arvutisüsteeme.

«Oleme valmis saanud lõpliku hinnangu. Haavatavuse ulatus piirdus mõne masinaga. Paigaldasime tarkvaraparandused. Katkestus ei tabanud 777 ega ühtegi teist meie programmi,» ütles Boeing Commercial Airplane pressiesindaja Linda Mills väljaandele Seattle Times.

Kuid veel mõned tunnid varem olid ettevõttes olnud valitsemas palju paanilisemad tunded.

Boeing Commercial Airplane tootmistehnoloogia juht Mike VanderWel tunnistas töötajatele saadetud sisekirjas, et ründevara laieneb kiiresti North Charlestoni tehastes ning selle tagajärjel langesid rivist välja Boeing 777 tootmise automaatsed koostemehhanismid.

VanderWel oli ka mures selle üle, et ründevara tabas lennukite tootmisjärgset testimise seadmeid ning võib levida lennukites endis kasutatavasse tarkvarasse. Tõenäoliselt pidas ta silmas siiski reisijate käsutuses olevaid meelelahutussüsteeme, kuna lennuki enda juhtimissüsteemides ei kasutata Windowsi tarkvaraplatvormi.

Möödunud aasta mais üle maailma levinud pahavara WannaCry krüpteeris ohvrite arvutisüsteemides olevad dokumendid ning neid sai lukustusest vabastada vaid lunaraha tasudes. Ohvrid olid eranditult Windoesi kasutajad – pahavara kasutas ära selles olnud turvanõrkust, mis on uuenduse teel ammu likvideeritud.

Boeingu arvutite ründamine sai seega võimalik olla vaid seetõttu, et keegi selles ettevõttes oli tarkvarauuendused jätnud tegemata.

Ettevõtte pressiesindaja märkis veel VanderWeli kahtlused tootmisliinide kahjutuste kohta ei osutunud tõeks. Kahjustada said vaid kommertslennukite divisjoni arvutid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles