Fukushima tuumajaamast lekib isegi seitse aastat hiljem ookeani radioaktiivset vett

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaama reoveekonteinerid.
Fukushima tuumajaama reoveekonteinerid. Foto: Pablo M. Diez/AP/Scanpix

Jaapan ei ole unustanud seitsme aasta tagust Fukushima tuumakastroofi ning hiljuti läbi viidud uuringu järgi lekib jaamast endiselt ookeani radioaktiivset vett.

2011. aasta märtsis toimus väga tugeva maavärina ja tsunami tagajärjel Fukushima I tuumaelektrijaamas avarii, mille tagajärjeks oli ulatuslik radioaktiivne reostus. Jaamast lekib Vaiksesse ookeani radioaktiivselt saastunud vett tänase päevani.

Kõige hiljutisema uuringu järgi lekib rivist väljas I tuumaelektrijaamast ookeani umbes kaks miljardit bekrelli tseesiumi isotoopi 137 päevas. 2013. aastal oli selleks numbriks ligemale 30 miljardit bekrelli päevas.

Fukushima tuumajaamast umbes kaheksa kilomeetrit lõunasse jäävast linnast korjatud veeproovid sisaldasid 0,02 bekrelli liitri merevee kohta. Teadlaste sõnul ei ohusta selline radiasiooni tase kohalikku kalatööstust.

Merevesi koguneb tuumajaama keldritesse, sest seda üritati toona kasutada ülekuumenenud reaktorite jahutamiseks. Radiatsiooni tekitavad kolm sulanud reaktorit.

Radioaktiivse vee ligipääsu ookeanile on üritatud korduvalt tõkestada, kuid nähtavasti edutult. Tõkestamiseks on ehitatud mitmesuguseid barjääre, millest üks on tehtud isegi jääst, et takistada ligipääsu põhjaveele.

Allikas: Japan Times

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles