Jälitusboksi nõue paneb põntsu bussireisidele Eestist Peterburi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERA-GLONASS süsteemi paigaldamine autole
ERA-GLONASS süsteemi paigaldamine autole Foto: Semen Apasov/Sputnik

Suvel Venemaal peetav jalgpalli MM on sisuliselt kriipsu peale tõmmanud bussireisidele Eestist Peterburi.

Põhjuseks asjaolu, et bussidel pole võimalik sõita Peterburi linna sisse perioodil 1. juunist 17. juulini ilma, et bussidesse oleks paigaldatud üks spetsiaalne boks. Selle SIM-kaardiga (USIM) varustatud kasti mõte seisneb aga reaalajas iga konkreetse bussi asukoha, andmete ja palju muu info edastamine Venemaa võimude loodud turvakeskusele.

Täpsemalt ühendatakse bussid süsteemiga ERA-GLONASS, mis jälgib busse nii mobiilside kui satelliitide abil. Sisuliselt on tegemist Euroopas kasutatava eCall lahenduse klooniga Venemaal, mis on peamiselt mõeldud õnnetusjuhtumite puhul info edastamiseks päästeüksustele.

Venemaa teade Eesti reisikorraldajatele
Venemaa teade Eesti reisikorraldajatele Foto: Kuvatõmmis

Eesti bussireiside korraldajatele selline nõue aga ei sobi. Esiteks maksab see boks eri andmetel 1000-2000 eurot ning teiseks tuleb oma bussid kaheks päevaks Venemaa võimude kätte jätta.

«Peale selle info laekumist keeldusid meie partnerid sinna sõitmast. Tõenäoliselt ei ole need tingimused täidetavad. Kui, siis võibolla ainult neile, kes liine sõidavad,» selgitas Postimehele Scandinavian Tours OÜ juht Roman Hagi.

Ühe lahendusena proovitakse reise korraldada nii, et Eestist sõitvad bussid jäetakse seisma Peterburist välja jäävasse Krasnoje Selosse ning edasi liigutakse kohalike bussidega. Samas tähendab see reisiseltskondadele vähemalt kahe bussi tellimist ning seega ka tõsiseid lisakulutusi.

Ka Tensi Reiside konsultant Helis Kasearu märkis, et tema ettevõttel ei ole MMi ajaks ühtegi bussireisi Peterburi. «2018. aasta reise planeerides juba arvestasime, et sel ajaperioodil me reise sinna ei korralda,» ütles Kasearu.

See pole sugugi esimene kord, kui bussireisid Peterburi mõneks ajaks seiskuvad. «Ajalugu meenutades tuleb meelde, et sel aastal, kui pronkssõdur maha võeti, oli meil  sinna müüdud umbes  30 reisi  ning kõik, peale ühe, tühistati. Aga selle asemel sõideti näiteks  Palangasse või kuskile mujale,» meenutas Roman Hagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles