Koda: firmasid peaks saama luua ilma Eesti pangakontota (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Veskioja riigikogus
Ivar Veskioja riigikogus Foto: Youtube

Kümneid Eesti ettevõtteid ühendav Teenusmajanduse koda (TMK) saatis pöördumise justiitsministeeriumile, milles tegi ettepaneku veel enne suve muuta äriseadustikku nii, et Eestis saaks ettevõtteid luua ka välismaiste panga- ja makseteenuste kontodega.

«Teatavasti on regioonis aset leidnud sündmuste tõttu halvenenud pangateenuste kättesaadavus Eestis tegutsevatele välisettevõtjatele ja investoritele. Näeme, et meie äriseadustikus sisalduva piirangu eemaldamine võib olukorda osaliselt leevendada,» seisab TMK nõukogu liikme Ivar Veskioja allkirjaga kirjas, milles palutakse viis õigusaktide korrastamiseks juba enne riigikogu suvevaheaega, kuna see olevat vajalik nii välisinvesteeringute kui ka ettevõtluskeskkonna kaitseks.

TMK hinnangul on praeguse olukorra põhjustanud Läti pangandussektori probleemide negatiivne mõju Eesti pankadele, sealhulgas probleemid dollarimaksete korrespondentpankadega ja surve mitteresidentide hoiuste osakaalu vähendamiseks pankade portfellis.

E-residentsuse meeskond on leidnud osaliselt rahuldavad lahendused ning alternatiivid ettevõtlusvabaduse piirangute leevendamiseks, näiteks Soomes registreeritud makseasutuse Holvi või Suurbritannias registreeritud makseasutuse TransferWise näol.

Samas olevat Tartu maakohtu registriosakonna ebajärjepidev menetluspraktika loonud olukorra, mis ei võimalda kõigil e-residentidel Eesti osaühingule kuuluvale maksekontole tehtud osakapitali sissemakset registreerida.

«Praktikas tekitab äriseadustikus säilinud Eesti krediidiasutuse nõue probleeme nii e-residentidele, Eesti teenusepakkujatele, kui ka Tartu Maakohtu kohtunikuabidele, kelledest osad ei ole järjepidevalt nõus aktsepteerima osakapitali sissemaksete kinnitusi makseasutustest või Euroopa Majandusühenduse riigis registreeritud krediidiasutusest,» seisab TMK kirjas.

Selles juhitakse tähelepanu ka sellele, et Soome ja Rootsi äriregistrid aktsepteerivad Eesti krediidiasutuste väljastatud osakapitali sissemakse tõendeid ning tehakse ettepanek, et sarnaselt Rootsi ja Soome praktikale tuleks ka Eestil loobuda ajaloolisest piirangust, mis annab  eraõiguslikult tegutsevatele krediidiasutustele võimaluse takistada välisinvesteeringuid ja maksulaekumisi.

«Oleme seisukohal, et Eestis registreeritud äriühingutel peab olema äritegevuseks võimalik avada ja kasutada võrdväärselt pangakontosid ja maksekontosid kõigist Euroopa Majandusühenduse riikidest, sh vajalikeks ühinguõiguslikeks toiminguteks osakapitaliga,» kõlab konkreetne ettepanek.

Justiitsministeeriumi esindaja ütles kirja kommenteerides Postimehele, et koja poolt välja toodud probleemist ollakse teadlikud ning hetkel ollakse ka probleemi lahendamisega tegelemas.

Postimees kirjutas nädala algul, et Eesti pangad on tegelikult juba praegu alustavate ettevõtete vaateväjast välja jäämas ning seadused võimaldavad ettevõtteid asutada ka Eesti pankades kontosid omamata.

Märkus: Ivar Veskoja on ühtlasi e-residente teenindava ettevõtte 1Office üks omanikest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles