Venemaa hakkas elektrooniliselt segama Süüria kohal lendavaid USA droone (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon RQ-7 Shadow.
USA droon RQ-7 Shadow. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS

Pentagoni ametnike sõnul üritab Vene sõjavägi Süürias aktiivselt segada elektroonilisel teel USA droone, lõigates nad ära GPS'i ühendusest, mille järgi droonid navigeerivad. USA sõjaväe operatsioonid on segamise pärast «tugevalt häiritud.»

Nelja anonüümse Pentagoni ametniku sõnul algas elektrooniline segamine mõned nädalad tagasi, kui Süüria režiim kasutas mässuliste poolt hoitud Ghouta regioonis keemiarelva. Vene sõjavägi oli tõenäoliselt mures selle pärast, et USA hakkab droonidega õhurünnakuid korraldama ja üritab nüüd Ghouta piirkonnas lendavaid USA droone GPS'ist ära lõigata.

Väidetavalt on venelaste segamistehnika muutunud juba nii heaks, et suudab häirida isegi selliste droonide tööd, mille pardal on spetsiaalsed elektroonilise segamise vastased seadmed. Samuti suudavad nad häirida krüpteeritud sidet.

Pentagon ei ole avaldanud, kas mõni droon on segamise tagajärjel ka alla kukkunud. Allikate sõnul suudab Venemaa segada hetkel ainult väiksemaid ja madalamal lendavaid droone. Suuremad droonid nagu MQ-9 Reaper lendavad Vene praeguste segajate jaoks ilmselt liiga kõrgel. Segamine puudutab eeldatavasti RQ-7 Shadow ja ScanEagle droone.

Venelaste praegune segamistegevus Süürias võib aga tegelikult USA'd võimaliku tulevase relvakonflikti korral aidata, sest ameeriklased saavad praegu mitte-sõja tingimustes venelaste saadetud signaale uurida ja mõelda välja, mida nende suhtes ette võtta.

USA tegeleb juba mõnda aega ka selliste süsteemide välja töötamisega, mis ei ole navigeerimisel GPS'ist niivõrd sõltuvad. 

Allikas: NBC

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles