Suurbritannia korraldas küberrünnaku

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Fleming
Jeremy Fleming Foto: Owen Humphreys/PA Wire/PA Images

Suurbritannia tegi laiaulatusliku küberrünnaku terroriorganisatsiooni Islamiriik vastu, teatas äsja riigi luureagentuuri GCHQ juht Jeremy Fleming.

Endise MI5 agendi Flemingu sõnul oli operatsiooni eesmärgiks takistada rühmitusel koordineerida rünnakuid ja suruda maha selle propaganda levikut. Tegemist on esimese korraga, kui Suurbritannia on teinud süstemaatilisi online-jõupingutusi sõjalistel eesmärkidel, vahendab BBC.

«Selle tegevuse tulemused on laiaulatuslikud,» märkis Fleming. Rikutud said Daeshi (Islamiriigi teine nimi) veebitegevus ja rikutud isegi võrke ja seadmeid – kokkuvõttes tõestati ilmekalt, kui täpselt sihitud ja efektiivsed võivad küberrünnakud olla.

Venemaa küberkäitumist nimetas Fleming aga vastuvõetamatuks ning kasvavaks ohuks Suurbritanniale ja tema liitlastele. Ta viitas pahavarale NotPetya, mis oli suunatud algselt Ukraina vastu, kuid levis kõikjal maailmas.

«Nad ei mängi meiega samade reeglite järgi. Nad hävitavad piire kriminaalse ja riikliku käitumise vahel,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles