Kurikuulus megaprojekt läks töösse ilma tähtajata (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressikonverents, kus teatati lepingu lõpetamisest seniste SKAIS2 arendajatega
Pressikonverents, kus teatati lepingu lõpetamisest seniste SKAIS2 arendajatega Foto: Sander Ilvest
  • SKAIS2 arendus tõtab maksma minna üle 15 miljoni euro
  • Tandem Tieto-Icefire vahetatid välja Nortal-Trinidad vastu
  • Tööde valmimine ei pandud paika hankega vaid selgub tööde käigu
  • Nortal: see on üks keerulisemaid projekte

Riigi toimimise ühe olulisema ja mahukama ning ühtlasi läbi aegade kõige kallima Eesti IT-süsteemi  SKAIS 2 edasiarendus läks uuele ringile ilma, et paika oleks pandud konkreetseid valmimistähtaegu.

Riik on sotsiaalkindlustuse infosüsteemi ehk SKAIS2 arendamise eest senistele arendajatele juba maksnud 5,22 miljonit eurot, kuid tööd ei saanud määratud tähtajaks – 2016. aasta lõpuks – valmis ning seetõttu leiti hankega uued arenduspartnerid.

Sel nädalal sõlmitud uute lepingute eelduslikuks mahuks on ilma käibemaksuta 10 miljonit eurot. Tarkvaraettevõttega Nortal sõlmitud lepingus on summa 9 miljonit ning Trinidad Wisemani lepingus 1 miljonit.

 Selgub aga, et lepingud sõlmiti ilma, et neis oleks juba ette määratud tööde graafik või lõplik valmimistähtaeg.

«Arendustööde ajakava pannakse paika pärast infosüsteemi arhitektuuri analüüsi,» tõdes sotsiaalministeeriumi haldusalas oleva Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) talitusejuhataja Martin Hunt.

Tema sõnul mõjutavad ajaplaani arhitektuuri analüüsitulemuste kõrval ka võimalikud tulevased poliitikamuudatused. Hanketingimustes oli eeldatavaks tööde mahuks määratud samas neli aastat.

Küll aga on enam-vähem paika pandud ligikaudne tööde järjekord. Esmalt niisiis SKAIS-i arhitektuuri analüüs ja sellest tulenevad vajalikud muudatused. Seejärel on kavas viia olemasolevad teenused vastavusse uue arhitektuuriga ning alustada uute teenuste arendamisega.

Nortali ülesandeks on vana süsteemi arhitektuuri korrastamine, SKAIS2 jätkuarenduste elluviimine puuduolevate funktsionaalsuste realiseerimiseks ja tarkvara hooldus. Hanke teise võitja, Trinidad Wiseman OÜ, ülesandeks saab kasutajaliideste disainimine kodanikele, teenuseosutajatele ja ametnikele.

«Tegu on vaieldamatult ühe keerulisema ja mastaapsema muudatuste ellukutsumise ja juhtimise projektiga, mille raames muudetakse lõppkasutaja vajadustest lähtuvalt ulatuslikult nii seniseid teenuseid kui ka korraldatakse ümber mitmed organisatsioonisisesed protsessid,» ütles  Nortali juhatuse liige Andre Krull.

Seni on megaprojekti ellu viimise partneriteks riigile olnud Soome tehnoloogiahiiu Tieto Eesti üksus ja kohalik Icefire – endiste pangatöötajate loodud arendusettevõte. Kuigi arendustöid asusid juulis 2014 koos ellu viima Tieto ja Icefire, loobus viimane poolel teel ning tegelikuks vastutajaks jäi Tieto. Möödunud aasta augustis otsustas riik selle lepingu lõpetada ja sisse nõuda veerand miljonit kahutasu, kuna kõik tööde valmimistähtajad olid ammu ületatud.

Süsteemi olulisuses on raske kahelda: just sellel tugineb igapäevane 110 toetuse ja pensioni maksmine kokku 700 000 inimesele: vanemahüvitis, ohvriabi, matusetoetus, elatisabi, pension, isegi olümpialaste preemia. Selle uuendamisele tugineb suurel määral ka tööhõivereform.

SKAISi ajalugu

  • SKAIS1 võeti kasutusele 17 aastat tagasi, 2000. aastal.
  • SKAIS2 projekti ettevalmistus algas 2011. aastal, kui viidi läbi SKAIS2 visiooni töötuba, kus töötati välja sisulised printsiibid, millest lähtutakse SKAIS2 arendamisel.  
  • 2012. aasta jaanuaris sõlmisid SOM ja MKM SKAIS2 arendamiseks tähtajatu koostöökokkuleppe, sh MKMi osalemine projekti juhtrühmas ning teenuste arendamise nõustajana.
  • 2013. aastal osteti sisse SKAIS2 IT-strateegia ja ärireeglite analüüs. Sama aasta oktoobris algatas sotsiaalminister oma käskkirjaga SKAIS2 hanke. Pakkumuste esitamise tähtaeg oli 11. november 2013.
  • Jaanuaris 2014 kinnitati sotsiaalministri käskkirjaga ettepaneku tegemine dialoogi alustamiseks viiele taotlejale ja ühistaotlejale (Nortal AS; AS Helmes; ühistaotlejad OÜ Icefire ja Tieto Estonia AS; ühistaotlejad Affecto Estonia, Mindware OÜ ja UAB Affecto Lietuva; ühistaotlejad As Finestmedia ja Software Mind S.A)
  • Juunis 2014 tunnistati edukaks ühispakkujate OÜ Icefire ja Tieto Estonia AS pakkumus.
  • Juuli keskel 2014. aastal astus ametisse sotsiaalministeeriumi praegune kantsler, kes allkirjastas 31. juulil SKAIS2 raamlepingu tähtajaga 48 kuud. Augustis 2014 sõlmiti esimene hankeleping. 
  • 2015. aasta riigieelarve läbirääkimistel lepiti kokku, et projektile vajalike eelarvevahendite katteallikaks on MKMi struktuuritoetuste vahendid 4 miljoni euro ulatuses, ülejäänud vahendid planeeritakse riigieelarvest. 2015. aasta riigieelarves SKAIS2 projektile raha ei eraldatud ja struktuuritoetuste vahendid avanesid pool aastat planeeritust hiljem. See tingis SKAIS2 projekti tööde peatumise ligi pooleks aastaks.
  • 2015. aasta juunis saabus RIA otsus esimese SKAIS2 projekti rahastamise kohta ning juuli algusest sai alustada taotlemist SF jooksvast taotlusvoorust.  Taotluste esitamise eelduseks oli taotleja ja rakendusasutuse vahel kooskõlastatud SKAIS2 projekti tegevusplaan. SKAIS2 projekti tegevusplaani kooskõlastas sama aasta juuli alguses MKMi riigi infosüsteemide osakond.
  • SKAIS2 projekti tegevusplaani kinnitamisega samaaegselt saatis majandus- ja taristuminister SOMile märgukirja, et juhtida tähelepanu riskidele SKAIS2 projektis.
  • 2015. aasta detsembris astus Icefire OÜ projektist välja; raamlepingu teine partner Tieto Estonia AS teatas, et võtab vastutuse ja jätkab projekti elluviimist.
  • 2016. aasta juunis fikseeriti uus projekti ajakava, sh 1. jaanuarist 2017 kasutusele võetav SKAIS2 funktsionaalsus ja protsesside arendamise ajakava.
  • 2016. aasta detsembris sõlmiti SOMi ja Tieto Estonia AS vahel nn kompromissleping, milles lepiti kokku, et jaanuaris 2017 võetakse uues infosüsteemis kasutusse elatisabi, puudega isiku teenused ja finantsarvestus ning lepiti kokku kriitiliste tööde detailne kirjeldus ja tähtajad. Samuti lepiti kokku kahju hüvitamises seoses tööde valmimise viibimisega ja uues töö üleandmise loogikas (protsessipõhine).
  • 1. jaanuarist 2017 alustas sotsiaalministeeriumi haldusalas tööd Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK), mis peaks tagama tellijapoolse suurema IT-kompetentsi ja -toe.
  • Oktoober 2017: Sotsiaalministeerium, Tieto Estonia AS ja osaühing Icefire sõlmisid kompromissilepingu, mille kohaselt tasub 2016. aasta alguses SKAIS2 arendust jätkanud Tieto Estonia AS riigile 270 000 eurot ning tagab tarkvara hoolduse järgneva 12 kuu jooksul.
  • 26. märts 2018 - valiti välja SKAIS2 uue hanke võitjad: infosüsteemide poolt asub juhtima Nortal ning kasutajaliidese väljaarendamist Trinidad Wiseman.
  • 1. aprill 2018 – poole kokkuleppel lahkub sotsiaalministeeriumist IT-ala asekantsler Ain Aaviksoo.
  • 13. aprill 2018 – TEHIK teatab, et leping Nortali ja Icefirega on sõlmitud.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles