Mida kujutab endast e-SIM?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Huawei

Koos mobiiltelefonide ilmumisega tulid kasutusele ka nende sisse käivad SIM kaardid. Esialgu olid need pangakaardi mõõtu, kuid koos mobiiltelefonide suuruste kahanemisega, vähenesid ka SIM-ide füüsilised parameetrid. Aastaid oli peamiseks standardiks mini-SIM, seejärel mõnda aega mikro-SIM ja nüüd nano-SIM. Täpsemalt saab nende kaartide omaduste ja erisuste kohta lugeda siit. Lühidalt öeldes aga on just SIM kaart see, mille abil toimub telefoni operaatori võrku sidumine ja seeläbi teenuste tarbimise vahendamine, kirjutab Mart Laanemägi tehnoloogiaportaalist Digitark.

Samas aga arenevad kõiksugu digitaalsed seadmed endiselt suure hooga edasi ja sama suure hooga kasvab ka nende seadmete vajadus andmeside järele. Kuna mobiilioperaatorite poolt pakutav 4G katab pea kõiki tiheasustusega alasid, on mõistetav, et kasutada püütaksegi just mobiilset andmesidet. See aga omakorda tähendab, et ka selleks vajalik SIM kaart on jõudnud oma järgmise arenguetapini. Täpsemalt öeldes on nüüd osadesse seadmetesse SIM kaart juba sisse ehitatud, ehk  kasutusele on võetud nii-öelda virtuaalne ehk eSIM lahendus. Mida see endast täpsemalt kujutab, sellest nüüd juttu teemegi.

MIKS E-SIM HEA ON?

eSIM on üle maailma (mobilioperaatoreid ühendav organisatsipooni GSMA poolt) kokku lepitud standard lahenduse jaoks, mis võimaldab vastava toega seadmes kasutusele võtta mobiilioperaatori poolt pakutavad teenused, ilma füüsilist kaarti seadmesse sisestamata. See on kasulik mitmel viisil. Esiteks säästab see lihtsalt ruumi, kuna vaja ei ole füüsilist SIM kaardi pesa ja kõike sellega seonduvat. See tähendab, et tootjad saavad teha väiksemaid ja kompaktsemaid tooteid. Nutitelefonide puhul pole see võib-olla primaarne, kuid asjade interneti levikuga seonduvalt on suuruse ja kaalu kokkuhoid mitmetel seadmetel oluline ning just seda eSIM võimaldab. Teiseks on see tegelikult mugav, kuna vaja ei ole vaja SIM kaarti füüsiliselt kusagile pista, vaid võrku saab ühenduda lihtsalt vastavat koodi skanneerides. See aga tähendab, et teenuse aktiveerimiseks ei pea külastama ka oma operaatorit. Kolmandaks kaovad füüsilise kaardiga seotud probleemid. Nimelt kipuvad ka need vananema ning võivad aja jooksul töötamise lõpetada.

Loe Digitargast, kuidas e-SIMi aktiveerida ja millised võrgud seda toetavad.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles