Omavalitsusjuht: kaamerahäkkerid kasutasid ära uuendamata tarkvara

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvekaamera.
Valvekaamera. Foto: www.flickr.com

Harju Omavalitsuste Liidu projekti «Turvaline Harjumaa» raames nelja omavalitsusse paigaldatud valvekaameratesse häkiti möödunud aastal mitmel korral sisse tõenäoliselt uuendamata tarkvara tõttu.

«Tõenäoliselt võis see juhtuda selle pärast, et on jäänud kaameratele ja salvestitele tarkvarauuendused tegemata – õpitakse ikka läbi kogemuste,» ütles Postimehele Harjumaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht Joel Jesse.

Harjumaa Omavalitsuste Liidu (HOL) roll oli koordineerida maakondlikult kaamerate hankimise ja omavalitsuste koolitamise, kuid riigi infosüsteemi ameti tuvastatud häkkimisest ei teadnud juhid enne eilset Postimehe uudise avaldamist.

«Tänaseni ei olnud meieni Teie poolt kirjeldatud informatsiooni jõudnud, et keegi on nendesse sisse tunginud või kahjustanud nende kaamerate toimimist. Projekt on tänaseks lõppenud ning HOL on kaamerad kõigile Harjumaa omavalitsustele juba 2016. aastal üle antud, kes projektis osalesid,» märkis Jesse.  «Me loodame, et tulevikus sellised muresid nende kaameratega enam ei esine, kuna läbi kogemuse on kindlasti tõusnud omavalitsuste teadlikkus nende haldamisel.»

RIA teatel kasutati rünneteks ära kaamerate lappimata turvaauke ning asjaolu, et ligipääs seadmetele oli piiramata. Kompromiteeritud kaamerad ei edastanud ega salvestanud mitme päeva vältel pilti, teatas riigi infosüsteemi amet (RIA) oma küberturvalisuse aastaraamatus.

RIA sai juhtumitest teada tänu ühe valla infoturbetöötaja teavitusele ning edastas hoiatuse teistele omavalitsustele.

«Avaliku sektori infoturbejuhtidele ja elutähtsate teenuste osutajatele ning andsime suunised turvanõrkuse kõrvaldamiseks,» märkis RIA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles