Kuuldused Cambridge Analytica surmast osutusid enneaegseks (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cambridge Analytica harukontor New York Citys
Cambridge Analytica harukontor New York Citys Foto: Drew Angerer / AFP

Facebooki andmekuritarvituse skandaali sattunud Briti andmetöötlusettevõte Cambridge Analytica (CA) teatas eile küll suurejooneliselt oma tegevuse lõpetamisest, kuid tegelikult koliti oma äri lihtsalt teise nimega ettevõttesse.

«On kindlaks tehtud, et äritegevuse jätkamine ei ole enam mõistlik. Vaatamata Cambridge Analytica vankumatule kindlusele, et selle töötajad on käitunud eetiliselt ja seaduslikult, on meediakajastusest tingitud piiramisolukord peletanud eemale pea kõik firma kliendid ja varustajad.» Nii teatas CA emafirma SCL Elections oma eilseõhtuses avalduses ja lisas, et peatab viivitamatult igasuguse äritegevuse.

Portaal The Register on aga tuvastanud, et see «tegevuse lõpetamine» on vaid lühiajaline vahepaus, kuna dokumendid näitavad, et selle vastuolulise ettevõtte juhid on koondunud uude firmasse palju vähemtähendusliku nimega Emerdata Ltd.

Suurbritannia äriregistri andmeil on uue brändi taga oleva ettevõtte peakontor registreeritud täpselt samale aadressile mis SCL Elections. Suures osas on samad ka juhtkond ja investorid. Isegi ettevõtte tegevusalaks on nimetatud jätkuvalt andmetöötlus ja -majutus ning sellega seotud muud tegevused».

Näiteks määrati CA tegevjuht dr Alexander Taylor 28. märtsil Emerdata direktoriks. SCLi allettevõtete juht Julian Wheatland on aga Emerdata uus direktor. Isegi Cambridge Analytica loonud Robert Merceri tütred Jennifer ja Rebekah Mercer on Emerdatas töökoha saanud.

Kokkuvõttes paistab, et teated Cambridge Analytica sulgemisest pole ärikatastroof, vaid kerge marketinginõks.  

Ettevõttele heidetakse ette seda, et ta töötles Facebooki kasutajate avalikke andmeid reegleid rikkudes. Keegi mingisugust kahju sellest ei saanud, küll aga andis see võimsa relva USA presidendivalimiste kampaania korraldamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles