Hiina sõjavägi pimestab laseritega USA transpordilennukeid (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhuvägede C-130 transpordilennuk.
USA õhuvägede C-130 transpordilennuk. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Aafrikas paikneva USA Djibouti sõjaväebaasi piloodid väidavad, et lähedal paiknevast Hiina sõjaväebaasist üritatakse neid võimsate laseritega pimestada.

Kõige hiljutisema taolise intsidendi käigus said viga USA C-130 transpordilennuki piloodid, kelle silmavigastused ei ole õnneks armee sõnul siiski väga tõsised. Camp Lemonnier'i baasis on välja antud aga hoiatus hiinlaste baasist välja lastavate laserite suhtes.

Hetkel pole intsidentide arv kuigi selge, sest USA sõjavägi pole täpseid andmeid avaldanud, aga mitmete allikate sõnul on viimase paari nädala jooksul toimunud kuni 10 laseriga pimestamise katset. 

Washington on esitanud Pekingile ametliku kaebuse, kuid mingit vastust sellele ei ole tulnud. Hiina avas oma Djibouti baasi alles möödunud aasta augustis. Aafrika sarvel paiknev väike riik võõrustab terve hulga erinevate riikide baase, kelle hulka kuuluvad näiteks ka Prantsusmaa ja Jaapan.

Camp Lemonnier'is teenib ligemale 4000 USA sõjaväelast, kellest enamus osalevad terrorismi vastastes operatsioonides. Samuti juhitakse sealt enamusi Lähis-Idas tegutsevaid USA droone.

Ekspertide sõnul võivad Hiina pimestamise katsed olla jõudemonstratsiooniks, et näidata oma uue baasi üleolekut Djiboutis. Just seda väikest riiki on peetud ka kohaks, kust võib alata relvastatud konflikt USA ja Hiina vahel. 

«Kui USA ei julge selles suhtes midagi ette võtta, siis on tegu Hiina poolse sõnumiga maailmale, et isegi ühendriigid ei julge neile vastu astuda ja kõik peaks neid kartma,» ütles USA Heritage Foundation'i Hiina sõjaväe ekspert Dean Cheng väljaandele Defense One.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles