Šveitsi pank asendas seitse töötajat viie robotiga

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot. Foto on illustreeriv.
Robot. Foto on illustreeriv. Foto: Ng Han Guan

Šveitsi pank St. Galler Kantonalbank andis pilootprojekti korras seitsme töötaja tööülesanded viiele tarkvararobotile ja jäid enda sõnul tulemusega väga rahule.

«Automatiseerumine on finantssektoris hetkel väga kuum teema, seda nii pankade, laenufirmade kui ka kindlustuste seas,» ütles IT konsulteerimisfirma direktor Christian Voigt väljaandele Bloomberg. Just Voigt aitaski Šveitsi pangal pilootprojekti ellu viia.

Tänu robotitele saab Voigti hinnangul kokku hoida hirmkalliste tarkvara interfaaside pealt, mis panevad erinevaid süsteeme omavahel suhtlema. «Mõnikord ulatuvad selliste interfaaside hinnad seitsmekohaliste numbriteni,» tõdes ta.

SGKB juhatuse liikme Felix Buschori sõnul läks tarkvararobotite kasutamine maksma kusagil 20 000 - 30 000 Šveitsi franki, millest enamus läks tarkvara alastele konsultatsiooniteenustele. Edaspidi oleks see muidugi juba palju odavam, sest teadmised on olemas.

Möödunud aastal FT Technologies SE poolt koostatud  uuringu järgi võib tehisintellekt muuta finantssektorit tundmatuseni. 94 protsenti uuringus osalenud pankadest leidsid, et sellised lahendused omavad väga suurt väärtuse loomise potentsiaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles