Kuritegelik rühmitus kasutas FBI agentide vastu drooniparve

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon. Foto on illustreeriv.
Droon. Foto on illustreeriv. Foto: Shizuo Kambayashi / AP

FBI teatas möödunud nädalal Denveris toimunud drooniteemalisel konverentsil, et täpsustamata pantvangidraamas kasutati nende vastu tervet hulka droone.

Intsident leidis väidetavalt aset eelmise aasta talvel «suure linna» läheduses. Pantvangivõtjad olid FBI kiirreageerijate saabumist ette aimates paigaldanud enne piirkonda varjatud droonid, mille nad said oma positsioonilt aktiveerida.

Kui FBI pantvangimeeskond seadis olukorra hindamiseks üles jälgimisposti, siis tõusid droonid oma positsioonidelt lendu ja laskusid sülemina agentide vahele, tehes kiired ja madalaid möödalende. See takistas FBI-l saamast sündmustest asjakohast ülevaadet, sest nad pidid tegelema droonidega.

Droonid ei tegelenud mitte ainult agentide segamise, vaid ka filmimisega, mis laaditi üles YouTube'i. Seeläbi said kurjategijad pidevalt näha, millega FBI parajasti tegeles. 

FBI sõnul on droonide kuritegelik kasutamine väga kiiresti kasvamas ja sageli leiavad kuritegelikud grupeeringuid neile väga loomingulisi rakendusi. Näiteks on hakatud droone kasutama tunnistajate hirmutamiseks. Sellise taktika raames hoitakse droone pidevalt politseijaoskondasid filmimas, et näha, kes seal käivad.

Droone kasutatakse üha sagedamini ka kõrgema profiiliga röövide planeerimisel, mille käigus saadetakse nad potentsiaalseid objekte vaatlema. Kus asuvad turvakaamerad, kui palju on turvapersonali ja millised on nende patrullmarsruudid, kust saaks kõige paremini sisse jne.

Samuti kasutavad droone smugeldamisega tegelevad gängid, kes jälgivad nende abil sadamatööliste liikumisi. Kui keegi hakkab uurima salakaupa sisaldavaid konteinereid, siis korraldatakse pettemanööver nende eemale meelitamiseks. Kusagil pannakse midagi põlema või muud sarnast.

USA piirivalve tõi samal konverentsil näiteid ka sellest, kuidas kurjategijad kasutavad droone illegaalseks piiriületuseks. Mehhiko narkokartellid hoiavad droonidega piirivalve patrullidel silma peal ja liigutavad vastavalt luureinfole oma kaupa koos inimestega üle piiri.

Kuritegelikuks kasutuseks mõeldud droonidega toimetulek ei ole sugugi lihtne. USA on katsetanud Süürias edukalt droonide elektroonilist segamist, kuid keegi ei tea veel, kuidas võiks taoline segamine mõjuda näiteks linnadele ja asulatele, kus see võiks potentsiaalselt mõjutada mobiilisidet ja lennuliiklust.

USA kavandab praegu seaduseelnõu, mille järgi peaks kõik droonid olema tulevikus varustatud transponderiga, mis kuvaks drooni identifikatsiooni ja selle registreeritud omaniku.

Allikas: Defese One

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles