Juhtmevaba laadimine (1)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Samsung

Tehnoloogia ja kõiksugused seadmed on  meie igapäevase elu lahutamatuks osaks. Enamik sellest tehnikast on loodud selleks, et meie elu ja igapäevatoiminguid lihtsamaks muuta. Aga selleks, et neid samu seadmeid oleks mugav kasutada, peavad lihtsamaks muutuma ka seadmed ise. Üheks viisiks, kuidas selle mugavuse poole liikuda, on loobumine kõiksugu juhtmetest. Juhtmevabaks on muutunud internet, hiired ja klaviatuurid, kõrvaklapid ning viimasel ajal ka telefonilaadijad. Seda, kuidas juhtmevaba laadimine töötab ja millised seadmed selleks olema peavad, nüüd vaatamegi, kirjutab Mart Laanemägi tehnoloogiaportaalist Digitark. 

Tehnoloogia ja standardid

Nagu nimestki lähtub, võimaldab traadita laadimise tehnoloogia üle kanda elektirenergiat ilma füüsilise kaablita. Tehniliselt kasutatakse selleks elektromagnetvälja ja elektronamgneetilist induktsiooni. Seda ei saa teha küll väga pika vahemaa taha, pigem väga lühikese, kuid esialgu sellest piisab. Loomulikult on ka juhtmevaba laadimise jaoks loodud erinevaid standardeid, kuid kõige populaarsem ja levinum neist on Qi nimeline. Praeguse seisuga toetavad seda kõik suuremad telefone tootvad ettevõtted.

Mida juhtmevabaks laadimiseks vaja on?

Kõigepealt muidugi vastava toega telefoni. Üks esimesi, kes juba hea mitu aastat tagasi vastava võimlause oma telefonidele lisas oli Nokia. Seejärel hakkas oma tippmudelitele (alates S6) traadita laadimise võimekust lisama ka Samsung ning nüüdsest on see olemas ka Apple (iPhone 8, X) telefonidel. Kui telefoni poolt on traadita laadimine toetatud, on järgmise sammuna vaja vastavat laadijat. Paraku ei kipu tootjad seda veel telefonidega kohe kaasa panema ning see tuleb eraldi osta. Valikuga saab tutvuda näiteks siin.

Loe edasi Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles