Euroopa Liidu uus autoriõiguste seadus võib teha lõpu interneti meemidele (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Caro / Westermann / Caro / Westermann

Euroopa Parlamendi kavandatav uus autoriõiguste direktiiv võib kriitikute sõnul lämmatada internetis leviva kasutajate poolt genereeritud sisu, mille hulka kuuluvad näiteks remix’id ja meemid.

Uue direktiivi, mille üle Euroopa Parlament hääletab 20. juunil, eesmärk on kaitsta autoriõiguste hoidjaid. Artikkel 13 sõnastab, et platvormide pakkujad «peavad võtma kasutusele vastavad meetmed veendumaks, et nende keskkondades peetakse kõigist autoriõiguste lepingutest kinni».

Kriitikute sõnul peaks platvormid uue seaduse jõustudes eemaldama sisuliselt igasuguse kasutajate loodud sisu, seades nii sisse suured piirangud sõnavabadusele. Samuti kardetakse, et platvormid hakkavad eeskirjadest kinni pidamiseks looma automatiseeritud algoritme, mis ei võta riske ja eemaldavad igasuguse sisu, mis võiks platvormi vähegi ohustada.

Algoritmid suudavad märgata küll näiteks üles laetud laulude duplikaate, kuid nad ei suuda tuvastada paroodiaid, meeme ja muud loomingulist sisu, mis kasutab autoriõigustega kaitstud materjali. Taoline probleem on interneti vabaduse eest võitlejate sõnul laialt levinud juba YouTube’is, kus automatiseeritud algoritmid eemaldavad massiliselt videosid, millest paljud ei riku enamasti isegi mitte ühtegi autoriõigust.

Arikkel 13 vastane kampaania Copyright 4 Creativity on teatanud, et direktiiv hävitaks meile tuntud interneti ja kehtestaks tsensuuri. Nad kutsuvad inimesi üles kirjutama oma riigi europarlamendi saadikutele, et veenda neid olukorra tõsiduses.

Möödunud oktoobris saatsid 56 erinevat eneseväljenduse vabaduse eest seisvat organisatsiooni Euroopa Parlamendile avaliku kirja, milles väljendati muret artikkel 13 üle.

Allikas: BBC

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles