Mälupulkade kasutamine teeb muret Norra ja Suurbritannia võimudele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos mälupulkadega võib kaduma minna või valedesse kätesse sattuda palju tundlikku infot. Pildil hoiab Hispaana majandusminister Pedro Solbes mälupulka, millele on salvestatud riigi 2008. aasta eelarve.
Koos mälupulkadega võib kaduma minna või valedesse kätesse sattuda palju tundlikku infot. Pildil hoiab Hispaana majandusminister Pedro Solbes mälupulka, millele on salvestatud riigi 2008. aasta eelarve. Foto: Reuters / Scanpix

Norra ja Suurbritannia võimud avaldasid muret mälupulkade kasutamise üle ametiasutustes ja ettevõtetes. Põhjuseks on üha sagenevad juhtumid, kus tundlikku infot sisaldanud mälupulgad kaotsi lähevad.

Viimane taoline meedias tähelepanu saanud intsident toimus Inglismaal Staffordshire`i maakonnas, kus asub konsultatsiooni- ja IT-firma Atos Origin kontor. Ettevõte tegeles avalikke teenuseid vahendava veebilehe The Gateway loomisega ja kaotatud mälupulgale salvestatud info võimaldas ajalehe

The Mail on Sunday

järgi ligipääsu 12 miljoni inimese andmetele. Kaotatud mälupulk ilmus taas päevavalgele ühe pubi parkimisplatsil.

Juhtumile reageeris teiste seas Suurbritannia peaminister Gordon Brown. Ta sõnas BBC-le, et info käsitsemiseks väljaspool asutusi on väga kindlad reeglid ja neid tuleb järgida. Brown lisas, et selline eraisikute andmete kaotamine kinnitab, et asjade laokile jätmine on probleem ja see tuleb välja juurida.

Norra julgeolekuamet tuli möödunud töönädala lõpus välja avaldusega, kus hoiatas kõiki, kes tundlikku infot mälupulkadel transpordivad, ja palus neil olla ettevaatlik. Oht, et mälupulgale salvestatud info läheb kaduma või satub kurjade kavatsustega inimeste kätesse, on suur, kirjutas Aftenposten.no.

Julgeolekuameti nõunik Kjetil Berg Veire ütles, et amet suhtub mälupulkade kasutamise tõusu murelikult. Tema sõnul ei suuda inimesed mälupulkadel silma peal hoida, nad on lohakad ja juhtub tihti, et nad ei tea, kus mälupulk vedeleb.  

Kuna mälupulkade salvestusmaht aina kasvab, suureneb Berg Veire sõnul ka info hulk, mis ühe korraga kaduda või valedesse kätesse sattuda võib.

Et ohtu vähendada, võiks töö juures ja isiklikuks tarbeks kasutada erinevaid mälupulki. Lisaks soovitas Berg Veire mälupulgale salvestatavad dokumendid krüpteerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles