Eesti randades on internet aeglasem kui sisemaal

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et rannas kiiremat interneti kasutada, tasub tõusta püsti - kõrgemal on tavaliselt levi parem.
Selleks, et rannas kiiremat interneti kasutada, tasub tõusta püsti - kõrgemal on tavaliselt levi parem. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) mõõtis mais ja juunis mobiilse andmeside kiirust Eesti supelrandades Telia, Elisa ja Tele2 võrkudes ning leidis, et sisemaal on internet kiirem kui randades.

Kokku tehti 150 mõõtmist 52 rannas – kõigis Eesti ametlikes ning muudes tuntumates randades. Suurem osa mõõtmistest tehti ajavahemikul 8.00-18.00.

Kõigi operaatorite keskmised allalaadimiskiirused jäid randades vahemikku 45–50 Mbit/s ning üleslaadimiskiirused 24–26 Mbit/s. Need keskmised on mõnevõrra väiksemad kui Eesti sisemaal, kus TJA vastavad mõõtmistulemused on olnud 65–75 Mbit/s ja 25–29 Mbit/s. Selline tulemus on ootuspärane, sest rannaaladel on kvaliteetse andmeside tagamine looduslike tingimuste tõttu operaatorile suurem väljakutse.

Soovitused parema levi ja andmeside saamiseks rannas:

  • Kui ranna vahetus läheduses on mets või kõrged liivaluited, siis liigu nende varjust välja, nii ei jää need levi varjama.
  • Kui randa koguneb keskpäeval väga palju inimesi, siis võib ka internetiühenduse kiirus langeda, sest see jaguneb kõigi kasutajate vahel – võimaluse korral planeeri mahukam internetikasutus väljapoole tippaega.
  • Mobiiltelefoni kasutades tõuse püsti – kõrgemal on tavaliselt levi parem.

Andmesidekiiruste mõõtmistel kasutas TJA  Samsung Galaxy S7 nutitelefone ja nende võrguvalik oli automaatne ehk telefon valis parima saadaoleva võrgu. Suuremates randades tehti mõõtmised mitmes punktis ning mõõtetulemusena fikseeriti keskmised tulemused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles