Singapuris otsustatakse geneeriliste tippdomeenide saatus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetti võivad oodata murrangulised muudatused.
Internetti võivad oodata murrangulised muudatused. Foto: SCANPIX

Eesti Interneti Sihtasutus teatab, et rahvusvaheline internetiorganisatsioon ICANN korraldab Singapuris kohtumise, mis võib tähendada olulisi muudatusi interneti korralduses.

«Internetimaailma silmad on suunatud Singapuri, kus algaval ICANN 41. tippkohtumisel otsustatakse uute geneeriliste tippdomeenide programmi saatus. Programmi heakskiitmine tähendaks senini suurimaid muudatusi interneti ajaloos,» seisab sihtasutuse pressiteates.

Singapuris 19.-24. juunil toimuva kohtumise peateema on nimelt uute geneeriliste tippdomeenide programm (gTLD), mille saatus kohtumisel otsustatakse.

Programmi ICANN direktorite nõukogu poolt heaks kiitmine tähendab senistele .com, .net ning .org ja veel 17 geneerilisele tippdomeenile lisaks võimalust luua misiganes geneerilise tippdomeeni. Ennustuste kohaselt võib otsus tähendada sadade uute tippdomeenide teket, näteks .berlin, .royal, .sports ning ka tuntud kaubamärgikujulise domeeninime nagu .canon, .ibm jne.

«Ehkki geneeriliste tippdomeenide programm on olnud päevakorras juba alates 2008. aastast, jätkuvad aktiivsed arutelud ka täna. Programmiga otsustatakse sisuliselt interneti aadressiruumi saatus,» ütles GAC (ICANN Governmental Advisory Commitee) liige ja Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

Programmi aktiivsed pooldajad on ärikogukond, kommerts-domeeniregistrite operaatorid ja domeenide vahendajad ehk registripidajad. Intellektuaalomandi valdajad ja kaubamärkide omanikud, samuti valitsuste esindajad on äraootavamal seisukohal. «Meie positsioon on, et kui uute tippdomeenide jaoks on majanduslik nõudlus, siis tuleb need käiku anda,» sõnas Kauts.

ICANN direktorite nõukogu koosolekud, kus on võimalik otsus vastu võtta, on planeeritud 20. ja 24. juunile.

Lisaks peateemale on seekordsel kohtumisel luubi all esimese astme IDN (Internationalized Domain Names) domeeninimed, näiteks hieroglüüfid, kirillitsa ja araabia tähed domeeninimedes, samuti arengumaade toetamine uute gTLD programmi raames.

Jälgi sündmiste käiku Twitteris http://twitter.com/#%21/Eesti_Internet

Eesti Interneti SA on valitsuse ja ITL poolt asutatud organisatsioon, mille eesmärk on Eesti .ee maatunnusega tippdomeeni haldamine, turvalisuse tagamine, internetikogukonna esindamine rahvusvaheliste organisatsioonide, sh ICANN juures ja domeenivaidluste komisjoni töö korraldamine.

Kohtumise päevakava on kättesaadav aadressil singapore41.icann.org/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles