Päevatoimetaja:
Kaido Einama

UFO-sarnane päikeseauto püstitas maailmarekordi (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Siiri Erala
Copy
Päikeseauto Xof1 läbis 15 000 kilomeetrit.
Päikeseauto Xof1 läbis 15 000 kilomeetrit. Foto: Xof1.com
Välimuselt lendava taldrikuga sarnanev auto Xof1 püstitas 15 000 kilomeetrit läbides maailmarekordi – see on pikim distants, mille üks päikese jõul töötav sõiduk kunagi läbinud.

Varasema rekordi 2000 kilomeetriga löönud sõidu Kanadast põhjapolaarjoone taha tegi ühekohalise masinaga Marcelo da Luz, kes kuulub ka sõiduki ehitanud meeskonda, kirjutas Inhabitat.com.

Xof1 ehitamisega tegi meeskond algust juba 1999. aastal ja algselt oli eesmärgiks osalemine Austraalias toimuval päikeseautode võidusõidul.

Koos juhiga kaalub auto ligi 300 kilogrammi. See töötab 96-voldise alalisvoolu mootoriga ning saab energia 3,8-kilovatiselt liitiumioonakult. Kiirenduseks 0-100 kilomeetrini tunnis kulub päikeseautol kuus sekundit, tippkiiruseks on 120 kilomeetrit tunnis. Ühe laadimisega suudab Xof1 läbida veidi enam kui 200 kilomeetrit.

Tagasi üles