Kosmoseturism võib juba järgmisest aastast reaalsuseks saada, 200 000 dollari eest (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blue Origini kapsel välinäitusel.
Blue Origini kapsel välinäitusel. Foto: Isaiah Downing / REUTERS

Amazoni juhi Jeff Bezose raketifirma Blue Origin plaanib järgmisel aastal korraldada turistidele esimesed kosmosereisid. Arvestades aga, kui kulukas on üks orbiidile minek, siis saab hind olema lausa hämmastavalt odav.

Väljaandega Reuters rääkinud Blue Origini töötajate sõnul jääb ühe kosmosereisi hinnavahemik kusagil 200 000 – 300 000 dollari vahele. Töötajad soovisid Reutersiga rääkides jääda anonüümseks, sest hind pidi hetkel veel salastatud olema, kuna tegu on äristrateegiaga.

Blue Origini New Shepard on mõeldud autonoomselt kandma kuni kuut reisijat Maa-lähedase orbiidi kõrgusele (umbes 100 kilomeetrit), kus nad saavad kogeda paar minutit kaaluta olekut ja näha planeedi kumerust. Seejärel tuuakse nad kapsliga alla tagasi, mille küljes avanevad langevarjud.

Kapslis on kuus suurt akent, mis on ettevõtte sõnul ligemale kolm korda suuremad kui Boeing Co 747 reisilennukil.

Blue Origin on nüüdseks korraldanud kaheksa järjestikust edukat katselendu, kuid mitte ükski neist pole siiani kandnud reisijaid. Kahte katselendu on saatnud anduritega varustatud mannekeen, kelle nimi on Mannequin Skywalker.

Kolme erineva allika sõnul kasutatakse esimeste mehitatud lendude puhul ettevõtte töötajaid, kuid mitte kedagi pole hetkel veel välja valitud.

Analüütikute hinnangul hakkab üks reis maksma Blue Originile endale kusagil 10 miljonit dollarit. See tähendab, et praeguse piletihinna juures jääb ettevõte iga reisiga väga suurde kahjumisse, vähemalt esialgu. Eesmärk pole aga mitte raha teenida, vaid tekitada suurem huvi ja saada piletihinnad alla.

Blue Originiga konkureerib kosmoseturismis agressiivselt Elon Muski SpaceX ja Richard Bransoni Virgin. Nii Bezos, Musk kui ka Branson on kõik multimiljardärid. Bezos ise on maailma rikkaim mees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles