Kaks kanget – Samsung Omnia vs Sony Ericsson Xperia X1

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm
Postimees testis kahte uut telefoni - Samsung Omniat ja Sony Ericsson Xperia X1.

Samsung Omnia

Viimasel ajal aktiivselt tegutsev Lõuna-Korea tehnoloogiafirma on ka tippklassi telefonide segmendi lähema vaatluse alla võtnud. Samsung Omniat peetakse tõsiseks iPhone’i konkurendiks.

Tehnilised näitajad on tõesti väärikad ja edestavad pea seitse miljonit telefoni müünud Apple’i pakutavat. Kuid tippklassi pürgijaid on teisigi, kelle hulgast võrdleme Omniat SonyEricsson Xperia X1’ga.

Nagu öeldud, on Omnia vähemalt paberil veenev – 5-megapiksline fotosilm, suur puutetundlik ekraan, 8 või 16 gigabaiti mälu, mida saab laiendada mälukaardiga; tohutu kogus eelpaigaldatud tarkvara ja atraktiivne hind, liitudes kindlaksmääratud paketiga.
Tehnilised näitajad ei tee aga telefoni veel garanteeritult heaks.

Kõige tähtsam on kasutamismugavus ja viis, kuidas tehnilised võimalused on kasutajani toodud. Seega on äärmiselt oluline, milline on telefoni operatsioonisüsteem. Nii Omnia kui ka Xperia X1 kasutavad Microsoft Windows Mobile 6.1 Professionali tarkvara. Seega peaks tegu olema identsete telefonidega... Päris nii see siiski ei ole.

Windowsist veel

Microsoft Windows Mobile on taskuarvutitele ja äriklassi mobiiltelefonidele mõeldud operatsioonisüsteem, mille esimene versioon nägi ilmavalgust pea üheksa aastat tagasi. Alates sellest on seda uuendatud sammhaaval, kuid juured on jäänud samaks – nii välimuse kui ka kasutamise seisukohast on see pihuarvutite tarkvara, millele 2002. aastal lisati helistamise võimalus.

Programmi kasutamiseks on alati läinud vaja puutepulka – ekraanile kuvatavad nupukesed, ikoonid ja muu on lihtsalt liiga väikesed, et neid näpuga tabada.

Samsung Omnia on aga näpuga juhitav puutetundlik telefon. Sellel pole klahve ega puutepliiatsit. Viimast saab küll lisavarustusena soetada, ent puutepulga pesa telefonist ei leia. Seega jääb ikkagi üle vaid näpuga juhtimine.

Kuid Windows pole ju selleks loodud!Et seda vältida, on telefonitootjad loonud operatsioonisüsteemile mitmeid kasutajaliideseid, mis tehnilise Windowsi varjavad ja manavad ekraanile näpusõbraliku ekraani – suured ikoonid ja kiired ühe vajutuse kaugusel asuvad toimingud. Samsungi loodud mugandatav kasutajaliides kannab nime TouchWiz ja see lubab koduekraanile igasugu kasulikke vidinaid vedada.

Ka programmide nimistu on meeldivama lahendusega kui Program Filesi tüüpi lähenemine. Programmide vahel saab sõrme ekraanil libistades mõnusalt edasi-tagasi liikuda ja nii otsida sobiv programm. Paraku sama tegutsemine n-ö sügavamal Windowsis ei tööta. Siis on vaja juba tabada noolenuppe või «scrollbari».

Varem või hiljem jõuab kasutaja kõikvõimalike sätete ja linnukeste seadmiseni, kus sõrm ilmselgelt Windowsi jaoks suureks osutub ja vajalikud toimingud pole mitte lihtsalt ebatäpsed, vaid võivad kasutaja suisa närviliseks muuta.

Linnukesed on aga Windowsi keskkonnas väga olulised. Puudulik seadistus võib kalliks maksma minna, näiteks kui laadida suuri andmemahte mitte (tasuta) WiFi kaudu, vaid üle tasulise 3G võrgu. Tulemuseks võib olla rahakotti oluliselt kergendav arve mobiilsideoperaatorilt. Ja süüdistada pole kedagi.

Rohke tarkvara valik


Samsungil on muidugi ka eeliseid. Omnia pakub kõikvõimalikke programme, mis teevad sellest atraktiivse seadme nii ärikasutajatele kui ka multimeedia nautlejatele. Näiteks on olemas korralik RSS-voogude lugemise tarkvara, samuti podcast’ide vastuvõtmiseks ja mängimiseks vajalik.

Isegi videotöötlustarkvara on võimalik kasutada. Sotsiaalsete võrgustike fännidele on telefonis Shozu klient, mis oskab lisaks omanimelisele võrgule ühendusse astuda ka Facebooki, Flickri, Youtube’i ja teistega.

Programmide lisamine on Windowsi üks eeliseid. Loodud on tuhandeid rakendusi, mille hulgas nii tasuta saadavaid kui ka kalleid. Kuna kõik rakendused ei pruugi alati töötada nii, nagu kasutaja ootab, siis on Omnia suur varustatus kindel pluss. Ei pea kohe uut tarkvara installeerima hakkama.

Ka mälu on telefonis korralikult, 8 või 16 gigabaiti, olenevalt mudelist, lisaks toetab microSD mälukaarte mahuga kuni kaheksa gigabaiti. Seega küllaldaselt ruumi nii muusika kui ka fotode jaoks. Muide, tegemist on esimese 5-megapikslise Windows Mobile’i telefoniga. Väga oluline müügi- (ja ostu)argument!

Telefoni kasutades tekib ikkagi küsimus, kas Samsungil oli kiire oma «iphone killeri» väljatoomisega? Tundub nii, sest kompromisse on tehtud ja paraku pole mõeldud lihtsate, ent vajalike lahenduste peale.

SonyEricsson Xperia X1

Erinevalt Samsungist ei kiirustanud SonyEricsson absoluutselt. Naljatades on öeldud, et fännid on Xperia ootamisega nii ära harjunud, et hea meelega jätkavad seda ka siis, kui telefon on välja tulnud. Xperia tulekust teatas ettevõte juba aasta algul, kuid kättesaadavus on siiani problemaatiline. Veel oktoobri lõpul oli seadme saadavuse kohta paljudes mobiilisaitides lakooniline «coming soon» ehk saabub varsti.

Õnneks on SonyEricsson konkurentidest veidikene paremini oma toodanguga varustatud ja nii pakuti Postimehele telefoni testida juba siis, kui enamik alles telefoni ootas.

Xperia X1 on esimene SonyEricsson, mis Microsofti tarkvara kasutab. Erinevus Samsungiga on suur, alustades juba sellest, et Xperial on olemas klaviatuur, mis korpuse alt elegantselt välja libiseb. Ekraan on suur ja puutetundlik, telefoni toiminguid saab teha nii näpu kui ka puutepulgaga.

Xperia X1 disain erineb palju teistest SonyEricssoni telefonidest. Põhjus peitub tootjas – telefoni on disaininud ja valmis ehitanud HTC. Kallite Windows Mobile’i telefonide tootmisele keskenduva Taiwani firma enda lipulaevade hulka kuuluvad näiteks Touch Diamond ja Touch HD nimelised telefonid.

Tõeliselt mugandatud Windows

Veidike on HTC mõjusid tunda ka «tuunitud» Windowsi kasutajaliideses. Samsungi ponnistused näivad igatahes SonyEricssoni kõrval suhteliselt lahjad. Xperia X1 on varustatud mitme koduekraaniga ehk paneeliga, mida saab vahetada tuju ja vajaduse järgi. Näiteks on olemas puhtalt ainult muusikale ja meelelahutusele keskenduv paneel, mis meenutab Sony teleritel nähtut.

Tööajal võib aga ette kuvada nn tööpaneeli, kus näha kalender ja tegemist vajavate tööde nimekiri. Kui aga tänaval liikudes on tarvis telefoni jooksu pealt kasutada, siis on suured ikoonid suisa vajalikud.

Spb Mobile Shelli nimeline paneel on leidnud väga positiivse vastuvõtu just nende hulgas, kes soovivad mugavat, näpuga juhitavat kasutajaliidest. Igal juhul on SonyEricssoni töötajad näinud kurja vaeva, et Windows Mobile’i operatsioonisüsteem tuua väga erinevate vajadustega inimesteni. Kuigi Xperia X1 on suunatud endiselt teadlikule telefonikasutajale, on selles omajagu ka trendikust ja silmailu, mida Windowsi telefonidelt tavaliselt oodata ei oskakski.

Erinevalt Samsung Omniast on SonyEricsson Xperia X1 varustatud mitme füüsilise klahviga. Lisaks kõnede vastuvõtmisele ja lõpetamisele on ka ligipääs paneelidele nupuvajutuse kaugusel. Akende ja programmide sulgemine käib samuti nupuvajutusega.

See on eriti kasulik siis, kui puutepulka pole käepärast võtta, sest Windowsis asub programmi sulgemise nupp paremas ülanurgas, mida näpuga raskem tabada. Navigatsiooninuppude keskel asub optiline nupp, millel sõrme libistades telefonis ringi kolada saab. Maitse asi, selle saab ka välja lülitada.

Ekraan on Xperia X1-l väga hea kontrastsusega – 800 x 480 pikslit ehk täpselt kaks korda suurem kui Samsungil. Seejuures on Omnia ekraanidiagonaal 0,2 tolli suurem. See tähendab kirkamat ja teravamat pilti X1 ekraanil.

Mõnes osas jääb X1 ka alla – fotosilm on vaid 3,2 pikslit ja pildistamise nupp on parajalt ebamugav, mistõttu ühe käega seda toimingut teha ei saagi. Sisemist mälu on 400 megabaiti, mida saab laiendada karbist leiduva 4-gigabaidise mälukaardi abil. Kaal on samuti Omnia kasuks – 125 grammi, võrreldes 158 grammiga.

Mida siis järeldada

Olles mõlemat telefoni kaks nädalat kasutanud, ei teki vähemalt autori eelistustes kahtlust. Xperia X1 on selgelt mugavam ja atraktiivsem telefon. See näeb hea välja, ekraan on silmasõbralik ja reageerib näpuvajutustele ootuspäraselt.

Samsungi Omnia kasutamismugavus jääb paraku selgelt alla. Telefon pole nii puutetundlik kui konkurent. Sellel on küll parem kaamera ja rohkem mälu, kuid kummalisel kombel tegutseb 528 MHz protsessor kiiremini kui Omnia 624 MHz ...

Telefonide hind ilma liitumiseta on vägagi sarnane, jäädes 10 000 ja 11 000 krooni piirimaile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles