Kuidas oma blogi särama panna

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Tõsistel ajaveebnikel ehk blogijatel tekib varem või hiljem tahtmine oma mõtteid ilusamasse raami panna. Blogidisainid kipuvad üldiselt olema suhteliselt lihtsakoelised ja isikupäratud. Ent kui öeldakse, et pilt räägib rohkem kui tuhat sõna, siis mida teha?

Enamik blogisüsteeme võimaldab oma ajaveebi väljanägemist muuta. Kui oskusi napib, siis on tihti võimalik erinevaid valmiskujundusi alla laadida ja oma blogisse paigaldada.



Need näited siin on aga kõik märksa tõsisema ja raskema töö tulemus. Kui sa ei löö põnnama lühendite nagu CSS ja PHP ees, siis on mõtet edasi minna. Photoshopi või mõnd muud pilditöötlusprogrammi tunned? See on vajalik! Abiks on ka FTP ligipääs oma serverile. Ideed olemas ja aega ka? Siis võib edasi minna.



Inspiratsioon


Inspiratsiooni leidmiseks on veebis palju võimalusi. Google’isse tasuks toksida sõnapaare nagu «beautiful blog design» või «beautiful blog». Nii jõuab paljude listideni, kust võimalik ilusaid disaine vaadata ja ideid arendada.



Kust alustada


Nullist pole oma blogidisaini luua ilmselt kõige mõistlikum. Veebist leiab kuhjaga tasuta saadaolevaid kujundusi, mida uurides on võimalik teada saada igasuguseid nippe ja lahendusi, kuidas oma ideed ellu viia. Kui kasutad näiteks Wordpressi, siis otsi Google’ist «Wordpress themes».

Wordpressi ametlikult kodukalt

leiad samuti suuremas koguses disaine.



Funktsionaalsus


Blogidele on võimalik lisada funktsioone. Näiteks võid oma ajaveebis kuvada lemmikartistide plaadipilte või huvitavaid tsitaate kuulsatelt inimestelt. Mõtle, mida sooviksid oma ajaveebis pakkuda ja otsi vastavaid lisasid ehk pluginaid.



Isikupära


Kasuta nii palju oma loomingut kui vähegi võimalik. Ära otsi pilte internetist, vaid tee need ise. Soovid kirjaklambrist pilti – pildista. Soovid mõõdulindist – pildista ise. Just nii õnnestub luuga tõeliselt unikaalne ja isikupärane disain, mis hoiab pilke ja tekitab kõneainet.



Ära mine liiale


Ole värvidega ja kujunduselementidega ettevaatlik. Ajaveebi tõeline väärtus seisneb selle sisus ja seepärast ei tohiks iluvidinad segada lugemist. Jälgi, et tekst oleks loetav ja atraktiivselt esile toodud.



Kui sul on veidike raha

(aga mitte oskusi)



Tõeliselt ilusaid blogidisaine on võimalik ka osta. See on veidike nagu riietega – kui soovid, et teistel sarnaseid riideid pole, siis pead otsima lähedalt ja kaugelt ning ilmselt ka rohkem maksma. Kujunduste hinnad algavad paarikümnest ja lõpevad sadade, isegi tuhandete dollarite juures.



Tõeliselt kõrget hinda makstes võid olla kindel, et teistel seda pole – kõrge hind tähendab, et ostad selle eksklusiivselt ainult endale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles