Vene spioonid varjusid häkkimisel bitcoin'ide abil (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA justiitsministeerium.
USA justiitsministeerium. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Venemaa spioonid tasusid veebilehe dcleaks.com registreerimisel bitcoin'idega. Sellelt lehelt avalikustasid nad e-kirju, mille nad Hillary Clintonilt valimiskampaania ajal varastasid. Bitcoin'idega maksid nad ka sellesama lehe serveriteenuste eest, kirjutab The New York Times.

Ülekandeid kirjeldatakse süüdistuses, mille USA justiitsministeerium esitas reede 12 Venemaa eriteenistuste töötajale. Neid süüdistatakse keerulise häkkimissüsteemi kaudu 2016. aasta valimistesse sekkumises. Süüdistuses on toodud selgeim näide, kuidas Venemaa erioperatsioonid töötasid kui häkkisid sisse Demokraatide partei ja teiste sihtmärkide serveritesse, kirjutab The New York Times. Süüdistus näitas ka, kuidas kübervaluutad ja nende pakutav anonüümsus on nii töövahend kui ka väljakutse võitluses riikide eriteenistuste vahel.

Venelased võtsid oma bitcoin’i ülekannete varjamiseks ette terve rida ettevaatussamme. Nad ostsid kübervaluutat turgudel, kus sai tehinguid teha otse, nii et ei küsita teise poole andmeid.

Lisaks kaevadasid ka bitcoin’e ise.

Luuretöötajad kasutasid bitcoin’e häkkimiseks kasutatud arvutivõrgu eest tasumiseks. Bitcoin’idega maksti Malaisias asuva serveri eest, kus veebilehte dcleaks.com üleval hoiti ja Rumeenia ettevõttele, kes domeeni registreeris.

2016. aasta mais kasutasid Vene eriteenistused bitcoin’e ka nn virtuaalvõrgu konto loomiseks, mille eesmärk oli peita nende internetiprotokolli aadresse ja asukohta, kuni nende veebisait muutus avalikuks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles