Video: mobiil jälitab sind ka GPSita

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple Maps.
Apple Maps. Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS

Bostonis asuva Northeastern University teadlased tõestasid, et mobiiltelefoniga on võimalik inimeste liikumist jälitada ka siis, kui need on oma seadmes GPSi välja lülitanud.

«Inimesed ei anna õigupoolest endale aru, et mobiiltelefon on koos oma sensoritega potentsiaalselt parim jälitusseade, mida võib ette kujutada,» ütles CNBCile teadlaste rühma liige Sashank Narain.

Eksperimendis kasutati Androidi telefoni, millel oli asukohasensor välja lülitatud. Selle asemel kasutati teisi andureid nagu kiirendusmõõtur, kompassina töötav magnetomeeter ja pöörlemist jälgiv güroskoop.

Tracking you from CNBC.

Telefoni paigaldati rakendus, mis kõigi nende sensorite andmeid kaardilahendusega võrdles ning tulemuseks oli ligi 50-protsendine täpsus kasutaja asukoha määramisel. Palju täpsem tulemus saadi siis, kui teati, milliseid teekondi inimene tavapäraselt iga päev läbib.

Androidi arendava Google’i pressiesindaja ütles CNBCile, et platvormi uusim versioon võimaldab piirata äppide ligipääsu lisaks GPSile ka teistele sensoritele.

Parim lahendus end lubamatu jälgimise eest kaitsta on laadida rakendusi vaid Google’i ja Apple’i ametlikest äpipoodidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles