Eestile avanevad võimalused mobiilside pakkumiseks varem keelatud olnud sagedusalas

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilsidemast.
Mobiilsidemast. Foto: Liis Treimann.

Tehnilise Järelevalve Amet sõlmis 8-12. augustil Moskvas toimunud Venemaa ja Balti riikide vahelistel läbirääkimistel kokkuleppe mobiilside kasutamise ja koordineerimise tingimuste kohta sagedusalas 790-862 MHz.

Sagedusala 790-862 MHz on mobiilseks andmesideks väga atraktiivne tänu headele leviomadustele, mis võimaldavad suhteliselt väikeste kuludega tagada kvaliteetse mobiilse andmeside suurematel territooriumidel ja siseruumides. Kõnealune sagedusala on osa nö digitaalsest dividendist, mis vabanes analoogtelevisiooni sulgemisel ja võetakse mobiilse andmeside jaoks kasutusele kogu Euroopas.

Sõlmitud kokkulepe annab võimaluse 2012. aasta alguses toimuval Ülemaailmsel Raadioside Konverentsil Eesti lisamiseks riikide hulka, kes võivad sagedusalas 790-862 MHz mobiilset sidet pakkuda. Seni oli see takistatud, kuna Venemaal paikneb samas sagedusalas ajalooliselt lennundusraadionavigatsioon, mille kaitsmiseks on naabritele kehtestatud ranged piirangud.

Sõlmitud kokkuleppega vähendati seni kehtinud piiranguid olulisel määral, olulisemaks piiranguks on nüüdsest täiendav kooskõlastamise nõue baasjaamadele, mis asuvad lähemal kui 10- 20 km riigipiirist. Tänu kokkuleppele saab kvaliteetse mobiilside pakkumine sagedusalas 790-862 MHz olema võimalik kogu Eesti territooriumil, seejuures ei mõjuta Venemaa erinev sageduskasutus teenuse arendamist Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles