Mobiilikõned häirivad autojuhte enam kui kaasreisijad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Mobiilikõned häirivad autojuhte isegi enam kui jutukad kaasreisijad ning on põhjuseks ohtlikele manöövritele ja teeotsade mahamagamisele, selgus USA teadlaste tehtud katsetest.

Lobisevad kaasreisijad võivad Utah ülikooli teadlaste sõnul juhile isegi kasulikud olla – nähes, et tulemas on keeruline manööver, jäävad nad vait. Mobiiliga kõnelemine, kas peakomplektiga või ilma, vähendab aga sohvri reageerimiskiirust vanuri või isegi joobes isiku tasemele, vahendas Reuters.

Lee Strayeri juhitud teadlased viisid katsed läbi simulaatori abil ja testides osales pea 100 täiskasvanut vanuses 18-49. Juhid, kes rääkisid roolis oleku ajal mobiiltelefoniga, ei suutnud oma sõidurajal püsida ja sõitsid pöörde tegemise kohtadest mööda sagedamini kui need, kes kõnelesid kaasreisijaga.

Stayer selgitas tulemusi sellega, et kaassõitjal on ülevaade liiklusoludest ja ta toimib kui teine silmapaar - aitab juhil navigeerida ning tuletab meelde, kuhu minek. Helistaja aga ei tea liikluses toimuvast midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles