Ford vahetab välja kogu mudeligamma disaini

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford
Ford Foto: SCANPIX

Ford avalikustas fotod oma uuest disainikontseptsioonist, mis saab aluseks kogu Fordi mudeliseeriale lähima viie aasta jooksul. Suure tõenäosusega jõuab uus disain esimesena rahvani koos järgmise põlvkonna Ford Mondeoga.

Paari nädala pärast esitleb Ford Frankfurdi autonäitusel oma uut kontseptsiooniautot Ford Evos, mida peetakse ka legendaarse Ford Capri uuestisünniks. Ta meenutab väliselt veidi Aston Martinit, tal on neli tiivakujulist ust, kuid mitte see pole peamine, kirjutab Whatcar.ee.

Neid uksi seeriaautod niikuinii ei näe ja tegemist on eeskätt pilgupüüdjatega autonäitusel. Oluline Evose juures on hoopis see, et kui tema uksed kinni panna, näitab ta Fordi uut disaini.

Ford on oma disainiga püüdnud alati olla teistest sammu võrra ees. Mitte iga kord ei ole see õnnestunud, kuid sagedamini on siiski tabatud otse naelapead. Meenutagem kasvõi Ford Sierrat, mis 80ndatel oli omas ajastus tõeline revolutsioon ja mille eeskujul asendas kogu maailma autotööstus oma kandilised autod ümaramate vormidega.

Ka praegune nn kineetiline disain on äärmiselt õnnestunud ning leidnud rahva seas oluliselt enam poolehoidu, kui kunagine radikaalne new edge disain, millega 90ndate lõpus tuli lagedale Ford Focus.

Ometigi ei kavatse Ford oma kineetilise disaini eduga loorberitele puhkama jääda. Firma disainibossi Martin Smithi eestvedamisel välja töötatud täiesti uue disaini saab esimesena endale suure tõenäosusega järgmise põlvkonna Mondeo. Seejärel Fiesta, seejärel Focus ja sealt edasi mahtuniversaalid, maasturid ja kõik ülejäänud Fordid.

Millal uus Mondeo müügile jõuab? Selles osas on info veidi kahetine. Fordi aseperesident J Mays on öelnud, et uus Mondeo jõuab müügile 2014. Nüüd aga teatas Ford Evose avalikustamisel, et uue disainiga seeriaautot näeme juba aastal 2012.

Kas uus Mondeo jõuab siis müügile varem? Või teeb Ford mingi vahepealse versiooni? Pigem siiski viimane variant, ehk miks muidu Evose juures nii aktiivselt Capri uuestisünnist räägitakse. Ja Evosele sarnane neljakohaline sportauto võib teisel pool suurt lompi päris hästi müüa.

Lõplik selgus peaks aga saabuma tuleva aasta alguses toimuval Detroidi autonäitusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles