Kosmos upub prügisse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam
Rahvusvaheline kosmosejaam Foto: SCANPIX

Maa ümber tiirlevad kanderakettide ning vanade satelliitide osad ohustavad kosmosetehnikat -  sellesisulise hoiatuse sai NASA USA rahvuslikult uurimisnõukogult, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Nõukogu raport hindas väga suureks ohu, et kosmoseprügi võib hävitada satelliite ja vigastada kosmoselaevu.

Prahipilv koosneb pisikestest vanade kanderakettide ja satelliitide tükikestest, mis tiirlevad ümber Maa kiirusega ligi 28 000 kilomeetrit tunnis.

Arvutimudelid näitavad, et orbiidil tiirlevat rämpsu on juba nii palju, et see hakkab omavahel kokku põrkuma, nii tekib veel rohkem prahti.

2007. aastal purustas Hiina satelliidivastast relva testides vana ilmasatelliidi. Ligi 150 000 kildu, mis on suuremad kui 1 sentimeeter, hakkasid orbiiti mööda ringi kihutama.

Kaks aastat hiljem põrkas üks töötav satelliit kokku mittetöötava tehiskaaslasega ning tekitas samuti suure hulga kosmoseprahti. Uurimuse juhi Donald Kessleri sõnul suurendasid need kaks sündmust Maa orbiidil tiirleva prahi hulka kaks korda.

Tema sõnul on maapinnalt võimalik tuvastada umbes 22 000 prahitüki liikumist. Kuid ka väiksemad rämpsuosakesed võivad kosmoseaparatuurile tõsist kahju teha.

Isegi rahvusvaheline kosmosejaam peab aeg-ajalt prahi eest kõrvale põikama.

Juunis oli kosmosejaam pihta saamisele nii lähedal, et meeskond hakkas valmistuma Maale evakueerumiseks.

Kessleri sõnul on olukord muutunud ülimalt kriitiliseks, sest prahitükid põrkavad pidevalt kokku ja purunevad omakorda kildudeks, mis tohutu kiirusega tiirlema hakkavad.

Raport ei andnud täpseid juhiseid, kuidas oleks võimalik kosmoseprügist vabaneda.

Selle asemel viitas see Pentagoni mõttekoja poolt välja pakutud lahendustele. Kosmoseturvalisuse eksperdid soovitasid kasutada harpuuni- või vihmavarjulaadseid mehhanisme, mis suunaksid prügi Maa suunas, kus see atmosfääri sisenedes ära põleb.

Veel saaks prahti suunata kõrgemale orbiidile, mida kosmosetehnika ei kasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles