AMTEL odomeetrite kruttimisest: see tuleb lõpetada

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) juhatuse esimees Jaak Uudla.
Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) juhatuse esimees Jaak Uudla. Foto: Eger Kamenik

Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) juhatuse esimees Jaak Uudla hinnangul solgivad ebaausad automüüjad turgu. Võimaliku lahendusena näeb ta riigi survestamist, et see probleemiga tegeleks.

«Kahtlemata on see turu solkimine. Meie liidu seisukoht on väga resoluutne – see tuleb kuidagi ära lõpetada,» ütles Uudla. «Kõige radikaalsem oleks, kui oleksid tagajärjed. Kui selline asi (odomeetri kruttimine - toim) tuvastataks, siis see oleks, kas väärtegu või lausa kuritegu.»

Küsimusele, kas ka AMTEL on omalt poolt midagi probleemi lahendamiseks teinud, vastas Uudla, et liit on püüdnud maksuametiga kontakti saada ja tuua välja kasutatud autode müügifirmasid, kes maksudest kõrvale hoiduvad.

«Eks need on mingil määral seotud,» ütles ta. «Oleme püüdnud midagi teha, aga ilmselt mitte eriti tulemusrikkalt. Ega midagi muud ei saagi teha, kui riiki survestada, et see teguviis oleks karistatav. Seda on arutatud aga nö hoobasid pole tekkinud.»

«Näiteks, kui kirjutad autokuulutuses «odomeetri näit», siis sa ei vastuta millegi eest,» ütles Uudla. «Kui aga kirjutad «läbisõit», siis vastutad saba ja sarvedega, et see läbisõit on selline nagu lubatud. Samas on raske tõendada, kus odomeetrit keriti ja kas see, kes auto välismaalt tõi, teadis seda.»

Eilne ETV saade «Pealtnägija» tegi eksperimendi, millega tõestas, et mitmed soliidsed firmad müüvad vale odomeetri näiduga kasutatud autosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles