Eesti sõjatehnika tootja lubadus: meie lahingusüsteemid ei hakka iial iseseisvalt tapma (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 13.10.2017
Milremi ja Patria pressikonverents.
Pildil Kuldar Väärsi
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Tallinn, 13.10.2017 Milremi ja Patria pressikonverents. Pildil Kuldar Väärsi FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti mehitamata tehisintelligentsete lahingsüsteemide tootja Milrem Robotic lubab, et tema toodang ei hakka kunagi inimesest sõltumatult langetama inimelu võtmise otsuseid.

Enam kui 100 tehnoloogiaettevõtet, 26 riiki ja 2400 innovaatorit, nende hulgas Skype’i asutaja Jaan Tallinn ja Elon Musk, pöördusid täna avaliku kirjaga kogu maailma poole, milles kutsuvad üles lõpetama tehisintelligentsete tapamasinate loomine.

«Olen viidatud avalduse põhiideega – elu võtmist ei tohi delegeerida tehisintellektile – 100 protsenti nõus,» ütles Milrem Roboticsi juht Kuldar Väärsi kommentaariks Postimehele.

Väärsi sõnul tuleb eristada kaht tehnoloogiat – mehitamata sõidukeid ning autonoomseid relvasüsteeme. Milrem Roboticsi põhitegevus on esimeste arendus ja tootmine.  Milremi põhitoode on mehitamata maismaasõiduk THeMIS, mis võib lahinguväljal täita väga erinevaid ülesandeid - transportida sõdurite varustust, ent sellele saab integreerida ka keerukaid relvasüsteeme.

«Loome sõidukeid, mis suudaksid vähese operaatori sekkumisega sõdureid lahinguväljal toetada. Juhul, kui meie sõidukile on integreeritud relvasüsteem, ei ole meil sellele süsteemile kindlasti plaanis luua tarkust, mis võimaldaks tal iseseisvalt otsuseid langetada. Relvasüsteemide rakendamine peab alati jääma inimese kontrollida,» kinnitas Kuldar Väärsi.

Ta lubas, et Milrem Roboticsi tegevus on suunatud vastutustundlikule robootika kasutamisele, kus kõik olulised lõppotsused teeb inimene.

Käesoleva aasta aprillis sõlmisid Milrem Robotics ja Prantsusmaa suurim kaitsetööstus Nexter koostööleppe mehitamata lahingusüsteemide arendamiseks. Koostöö raames arendatakse ka sõidukite autonoomsust, et muuta need lahinguväljal võimalikult isetoimivaks ning vähest operaatori sekkumist vajavaks tööriistaks.

Ettevõtete esimene ühine toode – OPTIO-X20 põhineb Milrem Roboticsi THeMISel ning Nexteri 20mm raskekuulipildujat kandval kaugjuhitaval relvasüsteemil ARX20.

«Oleme uhked, et saame suurendada oma robotite perekonda, et tulla vastu tulevikunõudlusele ning teha seda koos uue partneriga robootika valdkonnas,» märkis ka Nexteri tehnikaosakonna juht Gérard Griseri.

Maailma innovatsiooniliidrid on selliste arengute üle aga vägagi murelikud.

«Tehisintellektil (AI) on mängimas suurenevat rolli militaarsüsteemides. On kiire vajadus, et  kodanikud, poliitikakujundajad ja juhid asuksid tegema vahet lubatud ja lubamatu AI kasutamise vahel. Selles valguses oleme meie, allakirjutanud, kokku leppinud, et inimelu võtmise otsust ei tohi iial delegeerida masinale,» seisab kirjas.

Kirjaga liitunud leiavad, et moraalselt ei tohiks anda masinatele õigust võtta vastu otsuseid, mille eest kannaksid vastust teised või mitte keegi. Selline asjade käik mõjuks nende hinnangul ka riikidele ja inimestele destabiliseerivalt.

Kirjas kutsutakse kõiki maailma riike keelustama surmavad autonoomsed relvad ning sellega liitunud lubavad mitte osaleda nende väljatöötamises, tootmises, müügis ja kasutamisel.

Kiri avaldati täna Stockholmi instituudi Future of Life korraldatud AI-teemalisel konverentsil. Sarnane kiri koostati ka kolme aasta eest.

Teadlane Stephen Hawking hoiatas juba 2014. aasta lõpus, et «tehisintellekti arendamine võib kujutada endast inimrassi lõppu». Aasta hiljem nõudis ta selliste tehisintellekti puudutavate regulatsioonide väljatöötamist, mis nõuaks, et robotid peavad alati täitma vaid inimeste käske. Samu muresid on korranud ka näiteks Bill Gates.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles