Kas Tesla tõmbab General Motorsile vee peale?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Roadster.
Tesla Roadster. Foto: SCANPIX

USA elektriautode tootja Tesla pöördus valitsuse poole palvega eraldada raha ettevõtte arenguks, kuid General Motorsi jaoks võib see lõppeda suhteliselt kurvalt.

Tesla tegevjuhi Elon Muski teatel vajab ettevõte 500 miljonit dollarit, et lõpetada elektri jõul liikuva sedaani Model S arendamine ning alustada selle seeriatootmisega, vahendab Autonet.ee.

Selle raha eest ehitataks ka auto tootmiseks vajalik tehas California osariiki San Jose linna. Kuna Muski arvates kuulub Tesla Model S just nende ökoloogiliselt puhaste ja energiasäästlike sõidukite alla, mille arendamiseks on USA valitsus lubanud eraldada 25 miljardit dollarit, siis osa sellest võiks uue auto sünnile kaasa aidata.

Varasemast on teada, et selle fondi rahadele pretendeeris nn. suurest kolmikust General Motors, et panustada Chevrolet Volti arengusse. Tesla on valmis lisaraha saamisel oma masina turule tooma juba 2011. aastal. Selle maksumuseks arvestatakse praegu orienteeruvalt 57 500 USA dollarit (ligi 673 000 krooni).

Samal ajal lükkas USA ülemkoda nn. Detroidi kolmiku 15 miljardi dollari suuruse päästepaketi tagasi, mistõttu peetakse võimalikuks, et nii General Motors kui ka Chrysler võivad veel sel aastal kuulutada välja maksejõuetuse.

Valge Maja esindajate sõnul lükati eelnõu tagasi, kuna ühest küljest ei jõutud ametühingutega kokkuleppele tööjõukulude kärpimise osas ning teisalt leiti, et läbi pankrotiprotsessi on kergem võtta vastu radikaalseid ettevõtteid saneerivaid otsuseid.

Lõppkokkuvõttes võib Tesla soovi pidada lausa pahatahtlikuks - tahetakse ju endale saada osa suurte ettevõtete päästmiseks mõeldud rahast. Selge on aga see, et iga firma seisab siiski vaid enda eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles