Eestit tabas Samoa päritolu petukõnede epideemia (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samoa saar
Samoa saar Foto: SCANPIX
  • Mobiilioperaatorid paluvad juhtumitest teada anda
  • Kõne vastuvõtt või tagasihelistamine võib päädida kopsaka telefoniarvega
  • Petukõnede suunakood on +685
  • Elisa on blokkinud ligi 20 Samoa numbrit

Eestis sai eile alguse epideemia mõõtmeid võttev petukõnede laviin kaugest Vaikse ookeani saareriigist Samoast.

Sotsiaalmeediasse hakkasid esimesed teated tundmatutelt välisnumbritelt pärinevatest kõnedest laekuma eile õhtupoolikult. Kõnede saajate seas oli näiteks europarlamendi liige Indrek Tarand, kelle andmeil on kurjategijad suutnud nakatada ka Eesti suunakoodiga numbreid, millele tagasi helistades saab teada, et omanik pole sellist kõnet teinud.

Mõni ettevõtja kurtis, et läbi on helistatud kõik tema firmanumbrid, paljudele inimesele on kõnesid tehtud korduvalt, mõni nimetas teda ja tema tuttavaid tabanud petukõnede laviini lausa epideemiaks.

Telia riskijuhtimise osakonna juhataja Andreas Meister kinnitas Postimehele, et Telia Eesti klientidele asuti vastamata kõnesid Samoa suunakoodiga +685 numbritelt tegema pühapäeva õhtul.

«Telia soovitab sellistesse kõnedesse ja sõnumitesse, kus palutakse tundmatule välismaa numbrile tagasi helistada või teavitatakse ootamatust võidust, suhtuda äärmiselt skeptiliselt. Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole. Samuti ei ole soovitatav selliseid kõnesid vastu võtta,» ütles Meister.

Telia palub sellistest numbritest oma mobiilioperaatorile teada anda. «Kui tegu on näiteks ühe kindla numbriga, mille pealt tehakse pidevalt Eesti operaatori võrku n-ö spämmikõnesid, saab operaator selle blokeerida,» ütles ta.

Põhja prefekt Kristjan Jaani soovitas oma Twitteri kontol antud sõnumis samuti selliseid kõnesid mitte mingil juhul vastu võtta ega neile tagasi helistada.

«See arve, mis hiljem saate, ei meeldi teile,» ütles ta.

Sama kinnitas Postimehele ka politsei- ja piirivalveameti pressesindaja Maria Gonjak: «Aastaid on üks levinuimaid petuskeeme olnud vastamata kõnede tegemine välismaa numbritelt, millele tagasi helistades võetakse helistajalt mitmekordset tariifi. Teise variandina saabub kõne välismaa numbrilt ja selle vastuvõtja kuuleb vaikust või kõne katkeb, mis sunnib inimesi tagasi helistama.»

Kui kõnet välismaalt oodata ei ole, siis ei maksa Gonjaki sõnul vastata tundmatult numbrilt tulnud vastamata kõnele, eriti kui helistaja on nimme lasknud telefonil vaid mõni hetk kutsuda.

Oma hoiatuse pani sotsiaalmeediasse välja ka keskkriminaalpolitsei:

Elisa: oleme blokeerinud juba 20 numbrit

Telekomiettevõte Elisa andis teada, et on viimase ööpäeva jooksul blokeerinud ligi 20 Samoa suunakoodiga telefoninumbrit.

Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann märkis, et juhul kui telefonile tekib vastamata kõne tundmatult välismaa numbrilt, siis sellest ohtu kliendile ei ole ning rahalist kulu ka mitte, kui tagasi ei helistata.

«Kui telefonile jäetakse sõnum või vastamata kõne võõra suunakoodiga tundmatult numbrilt, on targem seda täielikult ignoreerida,» ütles Ploomann.

Juhul kui number on sattunud spämmerite huviorbiiti, on telefonis võimalik blokeerida sissetulevaid sõnumeid ja kõnesid kindlatelt numbritelt. Seda on osa telefonide puhul võimalik teha kõneseadete alt.

Nutitelefonide omanikud saavad korduvate, võõra suunakoodiga kõnede puhul kasutada spetsiaalseid kõneblokeerimisäppe, mille leiab vastavalt Google Play poest, iTunes’ist ja teistest usaldusväärsetest äpipoodidest.

«Blacklisti äpid või «Call Block»-äpid võimaldavad piirata kõnesid tundmatutelt numbritelt või juba teada olevatelt konkreetsetelt numbritelt, enamik neist äppidest on kasutajatele kättesaadavad tasuta,» rääkis Ploomann.

Spämmikõnede puhul kasutatakse andmebaase, kuhu info koguneb veebis enda andmete jagamisest. Mida vähem oma numbrit välismaa ning ka osa kodumaiste veebilehtede juures jagada, seda parem. Alati tasuks enne numbri jagamist mõelda, kas firma, kuhu enda number teada antakse, on piisavalt usaldusväärne.

TEHNILISE JÄRELEVALVE AMETI SOOVITUSED

  • Vastamata kõnet tuleks eirata ning mitte tagasi helistada tundmatule numbrile, eriti kui kõne tuleb tundmatult välisriigi numbrilt. Tagasi helistamisel peab teadma, et kõne eest maksab tagasihelistaja ise. Tagasihelistamine annab petturile ka märku, et numbri taga on reaalne isik, keda saab näiteks edasistes kampaaniates kasutada.
  • Kui kõned kahtlastelt numbritelt muutuvad väga sagedaseks ja häirivaks, tuleks informeerida ka enda sideoperaatorit, kellel on võimalik uurida numbrilt tehtud kõnede tausta ja vajadusel blokeerida sissetulevaid kõnesid.
  • Juhul, kui telefoninumber on sattunud petturi huviorbiiti, siis on mitmeid võimalusi häirivatest petukõnedest ja SMS-dest vabanemiseks. Nutitelefonidel on rakendusi, mis võimaldavad blokeerida kindlatelt numbritelt sissetulevaid sõnumeid ja kõnesid, laias valikus on ka spetsiaalseid kõne blokeerimise äppe  jne.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles