Samoa petukõnesid oli üle 170 000

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist tuleks hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole.

lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES
Enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist tuleks hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole. lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Eesti mobiiltelefonikasutajatele tehti nädalavahetusel üle 170 000 petukõne, selgub sideoperaatorite BNS-ile esitatud andmetest.

Telia klientidele tehti öösel vastu esmaspäeva umbes 95 000 vastamata kõnet Samoa suunakoodiga numbritelt, Elisa kliendid said enam kui 70 000 kõnet Samoast, lisaks tabas 5000 Elisa klienti Nauru suunakoodiga kõne ja poolteist tuhat sai Tonga suunakoodiga kõnesid. Tele2 ei öelnud BNS-ile, kui paljud tema kliendid Vaikse ookeani kaugetest saareriikidest kõnesid said, kuid nende andmetel võttis 60 klienti Samoast tulnud kõne vastu, keegi ise tundmatule numbrile tagasi ei helistanud.

Telia riskijuhtimise osakonna juhataja Andreas Meister ütles teisipäeval BNS-ile, et suunakoodiga +685 numbritelt laekunud 95 000 kõnele vastas umbes 2000. «Enamasti said Samoa numbrile tagasi helistanud inimesed pettuskeemist kohe aru ja kõned katkestati. Seetõttu jäävad nende kõnede maksumused enamasti paarikümnest sendist paari euroni,» märkis Meister.

Elisa esindaja Marge Sillaots ei öelnud, kui paljud nende kliendid õngitsuskõnedele tagasi helistasid, kuid tema sõnul maksab Elisa hinnakirja kohaselt Samoa suunakoodiga telefoninumbrile helistamisel kõneminut 1,66 eurot.  

«Telia soovitab suhtuda äärmiselt skeptiliselt tundmatutelt välismaa numbritelt tulnud kõnedesse ja sõnumitesse, kus palutakse tundmatule välismaa numbrile tagasi helistada või teavitatakse ootamatust võidust. Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole. Samuti ei ole soovitatav selliseid kõnesid vastu võtta,» ütles Meister.

Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann soovitab inimestel üle vaadata telefoni sätted, et näiteks MMS sõnumeid automaatselt alla ei laetaks. Avada ei tohiks ka SMSides sisalduvaid linke, kuna need võivad suunata ebausaldusväärsetele veebilehtedele või peita endas pahavara, mis kopeerib telefonist isiklikke andmeid ja edastab need soovimatutele isikutele.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on eestlaste teadlikkus on kasvanud. «Veel aasta tagasi läks ikka mõni selliste kõnede õnge. Antud pettuse valem on, et kuskil sajusaartel on registreeritud ülisuure hinnaga tasuline number, millelt tehakse vastamata kõne. Petturite eesmärk on, et inimene tasulisele numbrile tagasi helistaks. Praegu said õnneks hoopis petturid ise kahju," ütles Seliov pressiteate vahendusel.

«Tundmatult välismaa numbrilt tulnud kõnet klient pelgama ei pea, ei vastamata kõnet ega kõnele vastamist, kuniks viibitakse koduvõrgus, sest arvet see ei suurenda. Taolisi kõnesid tuleb lihtsalt ignoreerida, SMS-id kustutada ning uudishimule mitte voli anda. Kalliks läheb kõne vaid sel juhul, kui otsustatakse tagasi helistada. Juhul, kui ikkagi tagasi helistatakse, maksab Elisa ehk koduvõrgust helistades kõne välismaale hinnakirja kohaselt,» märkis Sillaots.

Nädalavahetusel said paljud Eesti mobiiltelefoninumbrite kasutajad, olenemata operaatorist, kahtlaseid kõnesid Samoast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles