Algas uus petukõnede rünnak eestlaste vastu – seekord Vanuatult (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petukõne Vanuatult.
Petukõne Vanuatult. Foto: Postimehe lugeja

Postimehe toimetusse on jõudnud esimesed viited Eesti klientidele tehtud raha väljapressimise kõnedest Vanuatu saarelt ja ka teistest selle piirkonna väikeriikidest. Telia kinnitab uut kõnede lainet.

Vanuatu on Samoa naabersaar, kust korraldati ööl vastu esmaspäeva Eesti telefonidele koguni 170 000 vastamata kõnede laviin. Telefonil lastakse helistada tavaliselt vaid sekund-paar.

Vanuatu päritolu kõnede suunakood on +678.

Eesmärk on meelitada ohvreid tagasi helistama väga kõrge tariifiga tasulistele numbritele. Kusjuures tagasihelistajale ei anta kõne alguses kuidagi märku, et tegemist oleks tasulise kõnega – parimal juhul lastakse kõlada segast automaatvastaja teksti.

Telia juba blokib numbreid

Telia riskijuhtimise osakonna juhi Andreas Meistri sõnul on ka Telia tähele pannud uut kõnede lainet ja tarvitusele võtnud ka vastavad abinõud.

«Numbrid, kust tehtud uusi kõnesid, on blokeeritud, kuid palume klientidel, kes saavad mõnest eksootilisest riigist pärit numbrilt vastamata kõne meid sellest teavitada,» ütles ta.

Kui tegu on numbriga, mille pealt tehakse pidevalt operaatori võrku n-ö spämmikõnesid, saab operaator selle blokkida.

«Soovitame suhtuda äärmiselt skeptiliselt tundmatutelt välismaa numbritelt tulnud kõnedesse. Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole. Kui tekib kahtlus ja inimene ei ole kindel, siis mõnikord on abiks numbri guugeldamine või operaatoriga konsulteerimine,» ütles Meister.

Tema sõnul tasub ka meelde jätta, et kalliks läheb kõne vaid sel juhul, kui inimene otsustab tagasi helistada. Vastamata kõne kliendile kulu ei tekita, samuti ei teki kulu siis, kui inimene Eestis olles kõnele vastab – sellisel juhul maksab kõne eest helistaja. Seda kelmid ei taha ja seetõttu tehakse just vastamata kõned.

Elisa: kinnitame, et tegeleme

Elisa esindaja Marge Sillaots kinnitas samuti Postimehele, et ettevõtte kliendid on andnud teada kõnedest välisriikide numbritelt, seda eelkõige Vanuatult.

«Kinnitame, et tegeleme antud kahtlaste telefoninumbrite blokeerimisega. Kindlasti võivad kliendid anda samuti teada tundmatutelt välisriikide numbritelt tulnud kõnedest,» lisas Sillaots.

Tele2 märkis samuti, et kahtlased kõned Okeaania saareriikidest on viimastel päevadel sagenenud. «Jälgime selliseid kõnesid eritähelepanuga ning sulgeme kahtlased numbrid vastavalt vajadusele,» teatas ettevõte.

Kui inimene on taolisele kõnele vastanud või tagasi helistanud, siis kindlasti tasub oma jooksva kuu saldol edaspidi täpsemalt silma peal hoida, seda saab teha näiteks operaatorite iseteeninduses. Kui klient avastab kummalisi väljaminekuid oma kõnearvestuses, peaks sellest kindlasti teada andma oma operaatorile.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles