Mobiilimaailma lühendite seletus

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Telia

Nutitelefonid on võimekad ja palju võimalusi omavad seadmed, kuid nendega käib kaasas ka terve hulk erinevaid omadusi märkivaid lühendeid. Kuigi paljude jaoks on need lihtsasti mõistetavad, leidub siiski ka kasutajaid, kes selles lühendite rägastikus nii hästi ei orienteeru. Seega kirjutamegi mõned neist nüüd lahti, kirjutab Mart Laanemägi tehnoloogiaportaalist Digitark.

Ühenduvus

Siia alla käivad lühendid mis märgivad seadme võimekust kasutada erinevaid võrke ja ühendusviise.

3G, 3,5G ja 4G märgivad mobiilivõrgu tüüpi, mida nutiseade kasutada oskab. Number tähendab tegelikkuses võrgu generetsiooni (G) ning hetkel on levinuim  4G (või ka LTE- Long Term Evolution) võrk. Peamine erinevus generatsioonide vahel peitub kasutatavetes sagedustes, mis võivad regiooniti erineda ja ka mobiilse interenti kiiruses. Seega, mida suurem number, seda uuemat (ja kiiremat) võrku oskab telefon kasutada.

GPRS, EDGE märgivad andmevahetuse kiiruseid, kuid need on kasutusel vanema tüübi võrkudes (3G) ning telefonides. EDGE on 4 korda kiirem kui GPRS, kuid siiski tunduvalt aeglasem kui tänapäevase 4G võrgu poolt pakutavad kiirused.

Loe edasi Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles