Video: Rootsi hävituslennukid pommitavad metsatulekahjusid (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurte metsapõlengutega maadlev Rootsi otsustas tule vastu võidelda tulega ja saatis möödunud nädalal hävituslennukid metsa pommitama.

Esmapilgul võrdlemisi veidrana tunduva idee taga on tegelikult töötav loogika: Gripen hävitajate poolt alla visatud GBU-49 laserjuhitavad pommid tekitavad plahvatuse käigus niivõrd tugeva lööklaine, et kustutavad leegid ära. Teatud mõttes on see võrreldav tordilt küünla puhumisega. Samamoodi kustutatakse tulekahjusid näiteks naftamaardlates.

Nüüdseks juba ligemale kaks nädalat Rootsis lõõmanud metsapõlengud on võtnud katastroofilised mõõtmed ja mitmetesse piirkondadesse, näiteks Älvdaleni metsadesse ei pääse tuletõrjujad kuigi lihtsalt ligi. Olukorra muudab veelgi halvemaks tõsiasi, et just nimetatud piirkonnas paiknes kunagi sõjaväe polügoon ning metsa all leidub hulganisti plahvatamata lõhkepäid, mis kujutavad endast tuletõrjujatele tõsist ohtu.

Metsa saadeti pommitama kaks Gripen hävitajat ja videolt on näha, kuidas üks neist heidab umbes 2,9 kilomeetri kõrguselt alla pommi. Õhujõudude sõnul kustutas plahvatus hinnanguliselt tulekahju umbes saja meetri raadiuses lõhkemiskohast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles