Suur osa audio-videotehnikast võib uuel aastal kallineda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Riik plaanib laiendada nn tühja kasseti tasu võetavate kaupade ringi ning uuest aastat peaks seetõttu kallinema näiteks MP3-mängijad, iPodid, kodukinod ja salvestavad televiisorid.

«Seni koguti seda (tühja kasseti tasu -toim) DVD-, CD-, VHS-toorikute ja VHS-videomakkide pealt. Nüüd tulevad juurde Blue Ray toorik, MP3-mängijad, kaasaskantavad salvestavad seadmed, salvestavad televisiooni- ja videotuunerid, rahvakeeli digiboksid,» selgitas muudatust kultuuriministeeriumi meediaosakonna levitalituse nõunik Toomas Seppel.

Määruse seletuskirja kohaselt on tasu kavas hakata võtma kaasaskantavatelt audio- või meediapleieritelt (MP3-mängija, iPod jms), kassettmagnetofonidelt, salvestavatelt videotuuneritelt (nii sisese mälu või kõvakettaga kui ka välise mälu võimalusega), salvestavatelt televiisoritelt (nii sisese kui välise mälu võimalusega), salvestavatelt CD-, DVD-, BD-, HD DVD-, VHS-seadmetelt, kodukinoseadmetelt, muusikakeskustelt. Lisaks neile ka CD-, DVD-, BD-, HD DVD- ja VHS- salvestuskandjatelt. Tasu ei pea maksma välkmälul põhineva andmekandja eest (mälupulk, mälukaart, SD-kaart).

Ametniku sõnul on muudatuse taga Eesti filmi- ja muusikatööstuse surve, kuna seni tühja kasseti tasuga koormatud kaupade (VHS, CD, DVD toorikute) müük väheneb. Kui 2007. aastal laekus toorikute müügist kogutud tasu ligi 300 000 eurot, siis mullu oli see summa vaid 74 000 eurot.

Mobiiltelefon pääses

Seppeli kinnitusel pole tegu uue määruse eelnõuga, vaid analoogne plaan oli kavas ka eelmisel valitsusel. Ametniku sõnul läbis toona eelnõu kõik kooskõlastusringid ja jõudis ka valitsuseni, kuid jäi siiski millegipärast vastu võtmata.

«Tänase kultuuriministri (Rein Lang – toim) ettepanekul on sellest eelnõust, mis kaks aastat tagasi ringi käis, välja võetud mobiiltelefonid ehk neid lõivuga ei maksustata,» rääkis ametnik.

Kultuuriministeeriumi ettepaneku kohaselt peaks uus kord hakkama kehtima alates uuest aastast. Kogutud raha jagatakse kümne ühingu vahel, kes Seppeli sõnul vastavalt kokkuleppele, kas jagavad raha liikmete vahel laiali või kasutavad seda ühingu enda tegevuse jaoks

Määruse seletuskirja kohaselt toimib tühja kasseti tasu süsteem solidaarse tasu kogumise põhimõttel. See tähendab, et tasu kogutakse määruse nimekirjas olevatelt seadmetelt ja vahenditelt ning seda sõltumata kandja või seadme reaalsest kasutusest.

Maksustatavate kaupade maaletoojad maksavad tasu salvestusseadmete puhul kolm protsenti kauba väärtusest ning salvestuskandjate (toorikute) puhul kaheksa protsenti kauba väärtusest. Määruse koostajate kinnitusel on tegu hüvitisega, mida makstakse autoritele, esitajatele ja fonogrammitootjatele selle eest, et seadus lubab teatud juhtumitel teha teostest salvestusi enda tarbeks.

«Juhul, kui selline maks kehtestatakse ja selline otsus riigi poolt tuleb siis paraku hind tõesti tõuseb,» kinnitas Sandmani Grupi, millele kuuluvad Euronicsi kauplused, turundusjuht Kaili Nikkinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles